PUBLICITAT

Guarderies més personalitzades i reduïdes

  • En poc de temps les guardes d'infants acreditades pel Govern s'han duplicat
P. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Natercia prepara la seva estança per fer jocs amb Thais, Xavier i Enric. Foto: TONY LARA

No hi ha cap cartell a l'entrada. Ni cap senyalització d'aquelles que alerten que hi ha una escola. És un pis com un altre. Tres nens d'entre vuit mesos i mig i 14 mesos juguen en una habitació. No és una estança com qualsevol. Els colors, la decoració i els jocs educatius fan d'aquest habitacle una miniguarderia.

Natercia Rodrigues, de 32 anys ens obre les portes de la seva casa i ens presenta a Thais, Xavier i Enric. Ella és una de les vint guardes d'infants que estan acreditades pel Ministeri de Salut, Benestar i Treball. Ara però són 40 les que tenen aquesta titulació.

Natercia dedica la seva jornada laboral a cuidar els nens, estimular-los i ensenyar-los. «Ara estan en fase de rastrejar-ho tot i jo els estimulo amb moviments i agafem jocs per buscar animals», explica. Cada nen té un horari i ella dedica la seva jornada laboral a dedicar-se a ells. «Malgrat estar a casa, jo faig com si treballo fora, i em dedico plenament. La casa l'atenc quan els nens ja no hi són», manifesta.

Aquesta jornada és variada. Els jocs educatius es combinen amb estones amb música infantil, moments de dibuixos d'animació i cançons. Quan hi ha bon temps i segons el nombre de carros que facin falta s'atreveix a donar alguna passejada.

«És com una guarderia petita perquè surtin tant ben preparats amb l'estimulació, els colors i les estacions, no és una figura de cangur», comenta Raquel Guàrdia, tècnic de Guardes d'Infants del Govern que ens acompanya en l'entrevista.

Guàrdia explica que el servei de guardes d'infants s'ocupen de nens fins els tres anys. Cada guarda pot tenir fins a quatre nens junts i cinc si un d'ells és fill de la cuidadora.

La majoria de les mares que opten per aquest servei i no per una guarderia convencional ho fan per diverses raons. Són horaris més personalitzats. «Vénen perquè a la guarderia no se'ls queden si tenen unes dècimes de febre», explica Natercia. Ella els cuida amb poca febre i si no tenen res contagiós.

Aquest servei està totalment regulat pel ministeri. Les guardes d'infants passen per una formació específica acreditada . «A més de la del ministeri, fan cursos a la Creu Roja i també de manipulació d'aliments i de salut escolar, de vacunes i formació general sobre el desenvolupament dels infants i el coneixement», explica Guàrdia.

A més de la formació que s'ha de renovar cada any, les guardes d'infants disposen d'un pis que ha d'estar habilitat i passar la inspecció de Seguretat Industrial. Aquest servei disposa a més d'una assegurança regulada.

«Jo ho recomanaria i si hagués de deixar el meu fill ho faria perquè és una atenció en un grup molt reduït», explica Natercia .

Tot i oferir practicament els mateixos serveis, les guardes d'infants no es presenten com una competència a les guarderies. «Són serveis complementaris», remarca Natercia. Hi ha a mares que no els ve bé haver de pagar tota la jornada de la guarderia i opten per aquest servei que és més personalitzat, i amb un preu molt similar. «Moltes mares porten als fills als guardes d'infants perquè són molt propensos a tenir febre, i elles no poden estar sempre demanant-se baixes laborals», explica la tècnic del ministeri.

Des que en el 2001 es va crear aquest servei amb només quatre guardes d'infants, la proliferació de dones que han optat per aquesta formació s'ha multiplicat per deu. La demanda però ara continua estable. «La crisi es nota, les mares prefereixen quedar-se a cuidar dels fills si estan a l'atur», explica Natercia.

Tot i això, les característiques del servei de Guardes d'Infants posen més facilitats en el camí cap a la conciliació familiar i professional. Sigui com sigui, sempre és bo saber que el teu fill o filla està en bones i preparades mans, i en aquest cas, sota la vigilància i revisió del ministeri de Salut, Benestar i Treball.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT