PUBLICITAT

El PS perd 8 consellers i es queda sense representants territorials

  • Bartumeu obre la incògnita sobre el seu futur, tot i que la decisió la prendrà «amb el partit»
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jaume Bartumeu entra amb el seu fill a la sala de l'Art Hotel i és rebut per l'ovació de militants i simpatitzants del Partit Socialdemòcrata, ahir Foto: EL PERIÒDIC

De 14 a 6 consellers. Cap representant territorial. El cap de llista del Partit Socialdemòcrata (PS) i encara cap de Govern en funcions, Jaume Bartumeu, es va expressar en el mateix sentit que la resta de candidats nacionals i parroquials de la seva formació, és a dir, reconeixent «la clara i contundent victòria» per part de Demòcrates per Andorra. Faltaven uns vint minuts per a la mitjanit quan Bartumeu va arribar a la seu escollida per a la nit electoral i, després de rebre una ovació de més d'un minut per part dels centenars de militants i simpatitzant que s'havien aplegat a l'Art Hotel, en va deixar anar una de freda i una de calenta: d'una banda, va llançar un missatge d'esperança –«venim de lluny i anirem més lluny encara»–, però de l'altra va obrir la incògnita sobre el seu propi futur: «Més enllà de les persones, hi ha el partit i els valors».

Una hora abans, quan la derrota a Andorra la Vella ja estava certificada –la capital va ser l'última parròquia que va acabar l'escrutini dels vots–, el candidat territorial Carles Blasi recordava que el sistema electoral «és el que és» i que permet passar de 14 a 6 consellers, quan la pèrdua total de vots és del 10,2%. En qualsevol cas, ni Blasi ni Bartumeu no van dubtar a l'hora de felicitar els adversaris.

Bartumeu, pel seu cantó, va atribuir el mal resultat al desgast que suposa governar en temps de crisi i també a la dificultat de tirar endavant determinades reformes estructurals en un context com l'actual. El líder socialdemòcrata va assegurar que algunes de les actuacions empreses pel seu Executiu han generat «situacions tenses», fent referència principalment als acords per a l'intercanvi d'informació fiscal i a la reforma tributària, «que no aixeca entusiasme en cap país, però que era necessària tenint en compte la situació preocupant de les finances públiques».

Sobre la possibilitat d'haver convocat eleccions anticipades amb anterioritat, Bartumeu va reconèixer que el resultat hauria estat possiblement un altre, però que, com a contrapartida, «no hauríem fet la feina que havíem de fer per treure Andorra de la llista de paradisos fiscals, no haguéssim engegat la reforma fiscal i no haguéssim tancat la negociació de l'acord monetari».

Respecte al seu futur al capdavant dels socialdemòcrates, Bartumeu va recordar que és un home de partit i que, conseqüentment, el que hagi de decidir ho farà «amb el partit, de manera serena i no pas des del personalisme». Això sí, passi el que passi els propers dies, el candidat va voler deixar clar que se sent molt orgullós «de ser un dels fundadors d'aquest partit». De fet, quan va agrair la confiança del 34,8% dels electors davant de militants i simpatitzants, va apel·lar també al seu orgull pel fet de participar del projecte socialdemòcrata i de tot allò que s'ha aconseguit durant els vint mesos de Govern del PS.

Transició ràpida / Pel que fa a la transició política d'un Govern a l'altre, Bartumeu va afirmar que farà tot el possible perquè aquesta sigui «ràpida», ja que «hi ha problemes que no poden esperar» i «dossiers nacionals i internacionals» que s'hauran d'abordar de manera immediata.

Quant a la possibilitat de participar en un pacte d'Estat, Bartumeu va reiterar que està disposat a arribar a acords en tres qüestions: «les relacions econòmiques exteriors, la delimitació de competències entre els Govern i els comuns, i les mesures per assegurar la viabilitat econòmica de la CASS».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT