PUBLICITAT

Una altra sorpresa a la capital permet DA assolir el ple

  • Riva supera per 162 vots la candidatura del PS, que al 2009 havia doblat al CR
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un elector surt de les cabines de vot habilitades al Centre de Congressos de la capital, ahir Foto: EL PERIÒDIC

La truita va donar la volta ahir a la capital. Aquesta era una de les parròquies claus, i tot mantenir uns resultats més ajustats, Demòcrates per Andorra es va imposar per 162 vots. 2.219 (53,14) vots per davant dels 1.957 (46,86%) dels socialdemòcrates.

Sílvia Riva, la candidata demòcrata ja ho havia avançat durant tota la campanya «és possible que Andorra la Vella pugui donar un gir». I així ha estat: si al 2009 Carles Blasi havia doblat en vots a Conxita Marsol (2.225 contra 1.093 del CR) i confirmava la capital d'ideologia socialista ara els conservadors els han superat. Per poc, però el gir ja és prou radical. Amb aquest resultat DA ha assolit el ple a totes les parròquies que es presentava.

La líder del DA a Andorra la Vella va tenir el mòbil marginat una vegada es van conèixer els resultats i la número dos, Meritxell Verdú, que va ser ovacionada en arribar a la seu electoral quan encara no havia acabat el recompte de vots –vist que s'olorava el canvi–, va ser clara: «A Andorra la Vella hem treballat molt fort i la nostra és una candidatura fresca, preparada i veurem al final què passa concretament».La novetat es va imposar però ella, quan encara no s'havia escrutat el 100% dels vots, ja se sentia guanyadora només pel fet d'estar a la par que el seu gran rival en les urnes: «Encara no està tot decidit però gràcies als electors», va respondre als aplaudiments.

A l'altra vorera hi era la cara amarga –i de molts dubtes– de la derrota. Carles Blasi es preguntava què havia fet malament el seu partit alhora que, en certa manera, criticava el sistema electoral: «Està fet així. Pots passar de 14 consellers a cinc [sis, al final] que segurament no és un reflex del canvi reial del vot del ciutadà», va meditar d'inici i va prosseguir: «Si totes les parròquies són guanyades pels conservadors, hi haurà un color que predominarà al Consell i no reflectirà la realitat de la societat andorrana. Però aquestes són les regles del joc i s'han d'acceptar», va aclarir resignat a l'evidència.

LA CRISI, UN ALTRE DETONANT / L'altre gran detonant del canvi de poder a la capital, segons Blasi, ha estat la crisi. «La gent té problemes econòmics, les coses no li van bé i això fa que pensin que la culpa és del Govern. La gran majoria deu pensar que el bloqueig que hem patit al país durant dos anys era per nosaltres». El ciutadà, segons diu, el va interpretar malament alhora de valorar la crisi econòmica a Andorra però dues persones no es barallen si una no vol, per això va repartir culpes en indicar també: «O potser no hem sabut comunicar a la gent durant la legislatura les circumstàncies que ens envoltaven».

LES MILLORES AMB EUROPA S'OBLIDEN / Sigui com sigui el número u del PS a Andorra la Vella creu que la societat andorrana, ja parlant a nivell nacional, ha pres més nota dels defectes del Govern de Bartumeu que de les coses ben fetes. En resum, que van tenir massa dits acusadors quan les maneres de fer no agradaven i per contra mai ningú no els han donat un cop a l'esquena de felicitació quan es feien coses de profit per al país. Blasi va recordar, per exemple, les relacions amb la Unió Europea. «No s'ha valorat el que s'ha fet per millorar les relacions amb Europa i això es feia per preparar millor el futur», va recordar.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT