PUBLICITAT

Una de cada quatre detencions són de persones de fora del país

  • La mitjana diària al 2010 va ser de gairebé 1,5 arrestos i va créixer un 7,8% en relació a l'any anterior
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una detenció policial Foto: EL PERIÒDIC

El Cos Policial va realitzar durant l'any passat un total de 565 detencions al Principat. O el que és el mateix, fins a 1,5 arrestos de mitjana al dia, segons les dades facilitades pel cos. Un de cada quatre d'aquests arrestos, prop del 24%, van correspondre a persones que no tenen la residència al país. De la resta, un 28% (158 persones) eren andorranes, i fins a un 48% (273 persones), eren residents.

La xifra total de detencions efectuades al 2010 representa un increment del 7,8% en relació a l'any 2009, quan es van comptabilitzar 524 arrestos. Per situació de residència, destaca l'augment considerable dels andorrans arrestats al 2010, 64 més. El percentatge de residents es va mantenir i en canvi el d'estrangers va rebaixar-se en 26 persones. És a dir, al 2010 va augmentar el nombre de nacionals detinguts i en canvi va caure el d'estrangers.

Per edats, la franja on el cos Policial va haver d'efectuar més intervencions va ser la que se situa entre els 21 i els 30 anys. Aquest sector d'edat representa fins al 39% del total d'arrestos policials. Està seguida per la franja d'entre els 31 i els 40 anys, els quals representen un 28%, i els de més de 41 anys, el 20%.

Pel que fa als menors, van comptabilitzar-se sis, tot i que un any abans la xifra va pujar fins als 14. Aquests menors tenien al moment dels fets entre 16 i 17 anys. Sorprèn, però, que al 2009 es produïssin quatre arrestos de nois entre els 12 i els 15 anys.

Les dades facilitades pel cos policial tenen en compte qualsevol tipologia de delicte, sigui quina sigui la gravetat. De fet, de les 565 persones detingudes només una desena han acabat ingressant a la presó de la Comella o han estat extradides. Un any abans aquesta xifra va ser de 13 persones.

D'altra banda, la Policia també fa un desglòs de les detencions en funció dels mesos de l'any. En aquest anàlisi es desprèn que el mes de desembre del 2010 va ser el més problemàtic, amb 71 detencions, seguit de l'abril amb 62. Les campanyes de controls d'alcoholèmia (la de Nadal i la de Pasqua) són una de les causes que apunten a aquests increments mensuals. En canvi, el juliol va ser el mes més tranquil, amb 31 detencions.

Majoria de detencions d'espanyols / Les persones nascudes a l'Estat Espanyol van ser de molt els que més presència van tenir en aquests arrestos. De les 565 detencions, 191 eren del país veí. Els andorrans, amb 158, van ser els segons, seguits dels portuguesos amb 103, els francesos amb 37, els romanesos amb 14 i els marroquins amb 12. La llista s'allarga fins a 23 nacionalitats més. En aquestes subdivisions cal tenir en compte que no es contempla el lloc de residència. És a dir, es comptabilitza indistintivament de si viuen al país o fora.

Un any abans la llista també estava encapçalada pels espanyols, però eren els portuguesos els que ocupaven la segona posició i els andorrans la tercera.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT