PUBLICITAT

Nomen demana reflexió per evitar una majoria absoluta

  • El candidat preveu una victòria àmplia de Martí, que «no crec que sigui bo pel país»
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Diferents candidats d'ApC reunits ahir amb representants de la Casa de Galícia Foto: ÀLEX LARA

El cap de llista per Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, va aprofitar la jornada d'ahir per fer balanç del que ha donat de si la campanya i per fer una projecció dels possibles resultats de les eleccions. En aquest sentit, Nomen tem una majoria absoluta de la candidatura de Demòcrates per Andorra: «veig una majoria absoluta de Martí, però no crec que sigui bo pel país», va comentar afegint que «tot indica que és el que passarà». Malgrat això, per Nomen fins a cert punt és positiu perquè «no és una majoria absoluta de Jaume Bartumeu».

Nomen va argumentar que «no és bo que Andorra torni a tenir una majoria absoluta», ja que al seu entendre aquestes són «caldo de cultiu d'amiguismes i corrupteles». En aquest sentit, va aprofitar per convidar els electors «a suavitzar» la situació i a fer possible «que hi hagi algú al Consell General que pugui fer una mica de control», tal i com va recollir l'ANA. Així, va comentar que cal que la reflexió es faci avui, perquè sinó es farà a posteriori el dilluns quan es vegi que torna a haver majoria absoluta d'una formació.

D'altra banda, Nomen va defensar que DA és «una llista de centreesquerra nacional», i que la d'ApC és de «centredreta». El candidat va aprofitar també per criticar el «discurs victimista» del cap de llista socialdemòcrata dient que l'elector «és llest» i que aquest discurs «no se'l creu ningú».

«Diferències essencials» / El candidat per la plataforma va continuar argumentant els perills, des del seu punt de vista, d'una majoria absoluta, en aquest cas de DA liderada per Toni Martí. D'entrada va comentar que voldrien augmentar la pressió fiscal entre un 20 i un 25%, que és una de les diferències «essencials» entre les candidatures del Partit Socialdemòcrata i la nacional de Demòcrates per Andorra i la d'Andorra pel Canvi. Nomen va recordar que mentre les dues grans formacions pretenen agrupar les diferents figures existents d'imposició indirecta en un Impost sobre el Valor Afegit, i sumar-hi la imposició directa –l'impost sobre societats, el d'activitats econòmiques i el de la renda dels no residents–, la seva candidatura és partidària de substituir els actuals tributs indirectes per la imposició directa per estimació indirecta.

Una segona diferència «essencial» sota el punt de vista de Nomen rau en la visió de les relacions amb Europa. En aquest punt, el candidat d'ApC va reiterar que tant PS com DA volen cedir la sobirania legislativa gratuïtament. La posició de la plataforma continua sent la «d'aparcar» la negociació de l'acord monetari i «si s'ha de cedir sobirania, que sigui a canvi de l'Espai Econòmic Europeu» o un acord que vagi «en favor de la viabilitat» d'Andorra.

El cap de llista d'ApC va afegir una tercera diferència entre el seu programa i el de la resta de formacions, que considera que presenten «canvis cosmètics» per reactivar l'economia, mentre la plataforma proposa canvis estructurals: obrir la inversió estrangera a emprenedors; acabar amb «el monopoli» de FEDA en la producció elèctrica fent una inversió d'uns 250 milions d'euros per a la construcció de diferents centrals hidroelèctriques i d'altres energies netes; obrir el sector de l'oci nocturn, «complementari a l'actual», i «acabar amb el fantasma del casino», oferint espectacles de qualitat; i permetre que Andorra pugui erigir-se com a destinació turística de salut, «traient l'exclusiva» de contractació de personal mèdic al Servei Andorrà d'Atenció Sanitària per tal que els privats puguin fer-ho també i així crear centres de tractaments de «salut lleugera».

Finalment, la quarta diferència resideix, segons Nomen, en la voluntat de la formació que lidera «d'eliminar la dimensió política del funcionariat».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT