PUBLICITAT

Alay aposta per un pla estratègic de l'agricultura i la ramaderia

  • Els candidats del PS fan l'última reunió de poble de la campanya al Centre de Congressos de la capital
EVA ARASA
LA MASSANA / ANDORRA LA VELLA

Periodic
El candidat Pere López, davant d'un cartell del personatge Superlópez, ahir. A la galeria, la cònsol Rosa Ferrer rep una rosa abans de l'inici de la reunió de poble de campanya a la capital, ahir. Foto: ÀLEX LARA

Un pla estratègic de l'agricultura i la ramaderia per donar coherència al conjunt de polítiques adreçades a recuperar el sector primari del país i garantir-li un futur millor, basat en la qualitat dels productes, la innovació i les activitats complementàries, com ara el turisme rural o la restauració. El ministre en funcions de Medi Ambient, Agricultura i Patrimoni Natural i número 14 de la llista nacional del Partit Socialdemòcrata (PS), Vicenç Alay, va ser l'encarregat de presentar ahir les principals propostes del programa de la seva formació en aquesta matèria i ho va fer al nucli de Sispony, acompanyat del candidat territorial de la Massana i ministre d'Eocnomia i Finances, també en funcions, Pere López. El tàndem, tal com va assenyalar el mateix Alay, no era casual, ja que els socialdemòcrates han inclòs les propostes per al sector primari dins del bloc programàtic encaminat a assolir «una economia competitiva i diversificada».

«Seguim apostant per la recuperació del sector, basada d'una banda en la qualitat de la producció i, de l'altra, en un element que es pot considerar col·lateral, com és la conservació del paisatge», va afirmar Alay. L'encara ministre d'Agricultura i Medi Ambient va afegir que aquestes són les línies que han guiat la feina que ha dut a terme des del Govern.

Una feina que es concreta en actuacions com ara el projecte de llei de salut animal i seguretat alimentària, «que no va passar al Consell General», i altres iniciatives que no depenien de l'aprovació parlamentària per anar endavant. Dins d'aquest paquet, Alay va destacar totes les passes que s'han fet des del ministeri per aconseguir el segell d'Identificació Geògrafica Protegida (IGP) per a la carn de qualitat d'Andorra. En aquests moments, els documents relatius a la IGP es troben a Brussel·les, a punt d'encarar la recta final de la seva tramitació.

Alay es va comprometre a tirar endavant «una política raonable d'ajuts», que han de permetre integrar la cultura i la ramaderia com a sectors productius de l'economia, amb una activitat més enllà de la producció tradicional. En aquest sentit, el candidat socialdemòcrata va assenyalar que, a banda de la qualitat dels productes –incentivada amb el segell nacional de Carn de Qualitat i, en un futur, amb la IGP europea–, el sector primari és clau a l'hora de preservar el paisatge i té un potencial important en el subsector del turisme rural.

Per assentar les bases d'una agricultura «amb projecció», Alay es va mostrar convençut que caldrà parlar amb tots els agents implicats, que inclouen els pagesos, colliters de tabac i ramaders, però també comerciants i restauradors, ja que són ells els que ofereixen finalment el producte als clients. Igualment, va remarcar que cal assegurar una sortida al mercat als productes fruit de la recerca i la innovació al camp, com ara les trumfes, les plantes medicinals o el vi de gel.

Un altre pla estratègic que el Govern socialdemòcrata va començar a elaborar és el del paisatge, així com el projecte de llei d'ordenament del medi natural. «No parlem només de conservar el nostre medi, sinó també d'ordenar--lo, un concepte diferent del pla d'embelliment que proposa DA», va dir Alay.

ONADA ‘ROSSA' / Per no trencar el costum, el PS va celebrar l'última reunió pública de la campanya a la capital. La cònsol d'Andorra la Vella, Rosa Ferrer, va obrir l'acte amb un discurs que va posar l'accent en el bloqueig que ha patit el Govern socialdemòcrata. Fent revisió d'aquests últims anys, Ferrer va assenyalar que l'Executiu encapçalat per Jaume Bartumeu ha reconduït el projecte de l'entorn de la Casa de la Vall i la futura seu de la Justícia

Pel seu cantó, el número dos de la llista territorial, Jan Cartes, va carregar contra la candidata d'UL, Montse Gil, per haver qualificat d'«assistits» els ciutadans que reben ajuts del Govern perquè es troben en situació d'atur. Cartes també va titllar de demagògic el discurs de DA perquè «la reactivació econòmica del país passa per obrir-se als mercats, en primer lloc a l'europeu». En l'acte hi van intervenir Bartumeu i el candidat Carles Blasi.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT