PUBLICITAT

ApC proposa retallar a la meitat la càrrega impositiva sobre el sòl

  • Nomen creu que la mesura contribuirà a la dinamització de la construcció i afavorir l'accés a l'habitatge
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Eusebi Nomen i altres candidats d'ApC comparteixen dinar amb representants de la comunitat jueva Foto: ÀLEX LARA

Andorra pel Canvi va presentar ahir una nova «solució» per a millorar la situació econòmica actual. Es tracta de reduir els impostos sobre el sòl i així abaratir les edificacions, afavorint la dinamització d'un dels sectors més afectats per la crisi i l'accés a l'habitatge. La «solució» passa per revisar la llei del sòl –i fer que «toqui de peus a terra»–, i tornar a l'origen la cessió de terreny d'una unitat d'actuació urbanística per a equipaments comunals.

Segons va exposar el candidat a cap de Govern per la plataforma, Eusebi Nomen, actualment dos terços del preu d'un immoble corresponen al sòl –el terç restant seria pels materials i la construcció en si mateixa–, i d'aquest, el 25% serien impostos, comptant el de plusvàlues i el proper sobre el benefici. En alguns casos, a més, s'ha de sumar la cessió per a equipaments comunals, que per Nomen s'ha «transformat en impost». En aquest darrer punt, el candidat va tornar a acusar de «golafre» l'administració pública, que ha anat «acumulant» impostos al sector de la construcció. Una acumulació d'impostos que ha «aturat» el sector. El candidat va comentar que «abans, la construcció tirava molt», i malgrat la imposició tributària es continuava l'activitat,però ara ja no passa igual.

Reactivar sense bogeria/Amb la retallada de la imposició sobre el sòl, ApC defensa que es dinamitzaria el sector –«anem a rectivar una mica, no la bogeria que teníem»–, serviria «d'incentiu» a la promoció d'habitatges, i un «estímul» a l'accés a l'habitatge, sobretot per als joves. En aquest sentit, Nomen va argumentar que l'habitatge ha deixat de ser especulació per ser «necessitat».

Concretant una mica més la proposta, Nomen va argumentar que la cessió de terreny per a equipaments comunals ha de ser sempre en terreny i no monetària. A més, entén que la cessió de terreny a les corporacions comunals s'hauria de poder deduir dels impostos a pagar. Que els propietaris «no hagin de pagar dues vegades», ja que sinó hi ha un «greuge comparatiu», segons el candidat, i d'aquesta manera tots els propietaris pagarien el 10% sobre els beneficis. D'altra banda, va dir que, en el cas que es necessitin equipaments molt importants, i que no n'hi hagi prou amb una cessió del 15% del terreny de la unitat d'actuació urbanística concreta, es puguin agrupar el 15% de finques que estiguin a la vora i fer les compensacions necessàries.

El candidat va insistir que la mesura tindria «cost zero», i que tampoc disminuirien els ingressos de l'administració comunal perquè, segons Nomen, «ara tampoc recapten res». En aquest sentit, va comentar que fins i tot amb l'aplicació de la mesura proposada per la plataforma política podrien incrementar-se els ingressos.

Jornada de reunions / Nomen va exposar aquesta dotzena «solució» del programa «per entregues» d'ApC en sortir de la reunió amb els treballadors d'Andorra Telecom a Santa Coloma. Ahir va ser un dia amb diverses reunions. Al matí ja es va trobar amb l'Associació de Joiers, a qui va exposar els principals punts del programa amb el que concorre a les eleccions d'aquest diumenge. El candidat a cap de Govern també va presentar les seves propostes als representants de la comunitat jueva del país tot compartint taula a l'hora de dinar.

Les trobades van continuar per la tarda. Després de parlar amb els treballadors de la parapública, va visitar els padrins de la Casa Pairal d'Ordino, i al vespre es va reunir amb els representants del col·lectiu de duana. Més tard es va trobar amb la comunitat magrebí i musulmana del país.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT