PUBLICITAT

Els Verds volen reimpulsar l'ACU i crear un codi d'ètica comercial

  • El partit demana crear la figura del mediador laboral per resoldre els conflictes d'empresa
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Els integrants dels Verds amb avis de la Casa Pairal de Santa Coloma, ahir. Foto: ÀLEX LARA

La reactivació econòmica al sector comercial és una de les prioritats del programa electoral dels Verds, però aquesta ha d'anar en paral·lel a la millora del servei, la qualitat i els drets dels consumidors. Per aquest motiu, i davant dels membres de la Federació d'Associacions de Comerciants d'Andorra (FACA), el partit ecosocialista es va comprometre ahir a treballar per reobrir i donar un nou impuls a l'Associació de Consumidors i Usuaris, ara en stand by.

La figura de l'ACU ha de donar resposta a les actuals queixes dels consumidors, però també ha d'erigir-se com una figura vàlida que garanteixi la qualitat del servei dels establiments. Aquest control s'efectuaria a partir de la creació d'un codi d'ètica comercial, segons va explicar el número tres de la llista dels Verds, Josep Mas, representant del partit durant la trobada amb la FACA. I derivat d'aquest codi, generar «discriminacions positives» a aquells que els respectin amb l'impuls d'un sistema arbitral de consum. Aquesta proposta ja va ser impulsada per l'ACU l'any passat, tot i que igual que en el cas de l'associació ha quedat aturada.

Durant la reunió mantinguda amb la FACA els Verds també van defensar la seva aposta per rebaixar els lloguers comercials, per una fiscalitat més justa, per facilitar crèdits al sector i perquè les cotitzacions dels autònoms parteixin d'una «base real i equitativa», va manifestar Mas.

Un mediador laboral / D'altra banda, i dins de les mesures que vol impulsar el partit ecosocialista en l'àmbit laboral, destaca la creació de la figura del mediador entre les empreses i els treballadors en cas de conflicte. El número sis de la llista, Joel Samper, va assegurar que el medidador «és la manera de resoldre problemàtiques sense haver d'anar a la Justícia», amb el temps i costos que això suposa. Samper va explicar que la participació d'aquesta figura, que podria variar en funció del sector, requerirà una adhesió prèvia de l'empresari.

També per defensar els drets dels treballadors, els Verds reclamen l'elaboració d'una llei de llibertat sindical, crear un fons de garantia salarial i elaborar una llei de prevenció de l'assetjament social i moral, per evitar «règims autoritaris» a l'empresa, va exposar Samper.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT