PUBLICITAT

Ordino tanca el 2010 amb un balanç positiu de 613.745 euros

  • El Comú es mostra preocupat per la baixada d'ingressos d'ITP, que ha caigut un 51% en 2 anys
CLARA GARNICA
ORDINO

Periodic
Un instant de la sessió de consell de comú celebrada ahir Foto: ANA / N. S.

Per tercer any consecutiu, tal i com va voler recordar ahir la consellera de Finances, Meritxell Martí, el Comú d'Ordino ha tancat l'exercici pressupostari del 2010 amb superàvit. Concretament, la liquidació positiva és de 613.745 euros, gràcies als 11,4 milions d'ingressos (comptant també els ingressos de capital), pels 10,8 milions de despesa (aquí també incloses les d'inversió).

El consens sobre la liquidació i els resultats ordinencs del 2010 va ser absoluta ahir a la sessió de consell de comú. De fet, l'oposició no va presentar cap al·legació al respecte i va votar a favor dels comptes. Malgrat el superàvit, però, cal tenir en compte que al 2009 aquesta diferència positiva va ser d'1,5 milions d'euros. És a dir, s'ha reduït un 71,3% en aquest sentit.

Pel que fa a l'endeutament acumulat, la corporació ordinenca gaudeix de més bona salut que la majoria de les parròquies (com és el cas de la veïna massanenca), ja que no supera el límit legal permès per la llei de finances comunals. Amb el tancament de comptes del 2010 Ordino es troba a un 91,5% del sostre total màxim, amb una xifra total de 23,9 milions d'euros. Dels 23,9 milions, 22 corresponen al Comú, 1,2 a Secnoa i 604.000 a Vallnord. Aquest deute acumulat s'ha reduït un 3,31% respecte al 2009.

El cònsol de la parròquia, Ventura Espot, va parlar de la situació de Secnoa i de l'avaluació de la temporada actual. A l'espera de Pascua (aquest any cau més tard de l'habitual), Espot va assegurar que Ordino-Arcalís està «entre un sis i un set per sobre de l'any passat» en aquestes mateixes dates. Malgrat tot, Espot va tornar a reclamar «una gestió més prudent» tant de Secnoa com de Vallnord.

Preocupació per la caiguda de l'ITP / La situació de superàvit s'ha aconseguit gràcies a l'aplicació de diferents mesures d'optimització de la despesa. Martí va posar l'exemple del tancament del Centre Esportiu els diumenges, la fi dels serveis de l'Escola Bressol els dissabtes o la gestió mancomunada de l'Escola d'Art. Exemples com aquest, sumat a la captació d'ingressos com els 122.000 per la venda del telecadira de les Portelles i el teleesquí dels Orris, han aconseguit que la gestió no es vegi tan perjudicada per la caiguda substancial dels ingressos de la parròquia en concepte de tributs i taxes.

Espot va reconèixer que la parròquia «depèn molt dels ingressos de la construcció», molt per sobre dels provinents de l'activitat comercial, i en aquest sentit es mostren «preocupats» per la caiguda constant de la recaptació d'ITP dels darrers anys. Aquests ingressos han caigut més d'un 50% des del 2008. Llavors la recaptació va ser de 583.000 euros, per 439.000 euros al 2009 i 386.000 aquest 2010. Les previsions, segons va assenyalar Espot, és que aquest 2011 encara sigui pitjor. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT