PUBLICITAT

Nomen vol reduir a la meitat la pressió fiscal sobre el sòl per estimular la construcció d'habitatge

  • Al mateix temps proposa que es rebaixi el cost de l'habitatge i que es millori l'accés a la vivenda a sectors que tinguin dificultats
31032011-nomen
Eusebi Nomen i Jaume Serra, amb Joaquim Tomàs i Peggy Cerqueda, aquesta tarda a Andorra Telecom. Foto: ANA

El candidat a cap de Govern per Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, ha defensat aquest dijous una reforma de la Llei del sòl "que toqui de peus a terra", que redueixi la càrrega impositiva sobre els propietaris del sòl i que, a més a més, el 15% de cessió que poden obtenir els comuns sobre el valor del terreny quan s'hi urbanitza, només el percebin en el cas que s'hi hagin de fer efectivament equipaments. Nomen ha assegurat que actualment la càrrega amb la suma de tots els impostos arriba a un 25% i que això frena la promoció de nous habitatges. Ha proposat reduir aquesta pressió a la meitat per tal que s'estimuli la nova construcció, es rebaixi el cost de l'habitatge i es millori l'accés a la vivenda a sectors que tinguin dificultats.

Eusebi Nomen ha dit que "Andorra té un veritable problema amb la Llei del sòl" i que cal "una revisió integral" ja que, segons ha explicat, "a causa de les diferents interpretacions i al seu redactat ha acabat provocant que els comuns passen a tenir un impost del 5 al 15% de tot terreny que es vulgui edificar". Nomen subratlla que es demana aquesta cessió "si és un terreny que està en una zona consolidada".

ApC assenyala que "en la majoria de casos" el 15% de cessió que el promotor ha de fer al comú ha de ser amb diners, perquè així ho demanen les corporacions. De manera que Nomen considera que aquesta cessió s'ha convertit "en un impost que han de pagar els promotors als comuns" al qual s'hi afegeix el que s'ha de pagar per les plusvàlues i el que s'haurà de pagar pels impostos sobre beneficis. "Tot plegat se'n va a una pressió fiscal d'un 25% i això frena la possibilitat de promoure i penalitza l'andorrà que ha estat guardant el patrimoni familiar i això no és just", ha afirmat Nomen.

En conseqüència, Nomen ha assenyalat que la seva formació vol que es torni a "l'essència de les cessions per equipaments", que els comuns tinguin el dret a rebre fins al 15% de la superfícies per a fer equipaments, però només en cas que els hagi de fer. "El que no pot ser és que anem sumant impostos sobre impostos", ha manifestat.

Així mateix, ha dit que, en el cas que es necessitin equipaments molt importants, i que no n'hi hagi prou amb una cessió del 15%, es puguin agrupar el 15% de finques que estiguin a la vora i fer les compensacions necessàries. Nomen també ha dit que si finalment es fa la cessió, "el valor d'aquest terreny es consideri com un import deduïble de l'import a pagar en concepte de plusvàlua i d'impost sobre els beneficis". Amb això, Nomen defensa que "no s'hagi de pagar dues vegades, una banda pagar una cessió per a fer equipaments i a sobre un impost de plusvàlues".

Nomen ha assegurat que amb aquesta mesura d'eliminació de la "cascada d'impostos" s'aconseguirà "que els pisos no siguin tan cars" i ha afegit que cal revisar la fiscalitat sobre la construcció perquè "la bombolla immobiliària ja ha passat". Per Nomen, "abans, com que tirava molt la construcció se li carregaven impostos", però considera que aquesta etapa ha finalitzat i calen canvis per reactivar el sector.

Nomen ha fet aquestes declaracions després de trobar-se amb treballadors d'Andorra Telecom aquest dijous a la tarda a Santa Coloma, a qui ha presentat les seves propostes electorals.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT