PUBLICITAT

DA oferirà rebaixes fiscals a la creació d'ocupació

  • Proposa reformar les noves lleis fiscals, en paral·lel al TVA, abans del 2012
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Jordi Alcobé, Pere Altimir, Jordi Cinca, Josep Maria Pla i Mònica Bonell. equip econòmic de DA, presenten les mesures econòmiques, ahir a la seu del partit Foto: ANA / M. T.

Perquè la fiscalitat no sigui entesa com una «mesura de recaptació econòmica sinó com de reactivació econòmica» Demòcrates per Andorra (DA) proposa deduccions fiscals per a les empreses que contractin treballadors. Així ho va explicar Jordi Alcobé, economista i membre de la formació de DA, que va exposar ahir el model fiscal proposat pels demòcrates que té per objectius completar el marc fiscal actual, simplificant l'ordenament tributari i perquè sigui homologable amb la resta de països per evitar la doble imposició.

Des de DA tenen previst reformar les noves lleis del marc fiscal, en paral·lel a la implantació del Tribut sobre el Valor Afegit (TVA), el més aviat possible, perquè en cap cas volen posposar l'entrada en vigor dels nous tributs. En aquest sentit, el número 2 dels demòcrates, Jordi Cinca, va manifestar que aquests canvis en els tributs podrien estar tots a punt a finals d'any si entren a governar. Alcobé va explicar que cal corregir algunes deficiències tècniques i jurídiques dels nous impostos directes, ja que per exemple, la Llei de l'impost sobre la renda dels no residents, que entra en vigor d'aquí a dos dies, provoca discriminacions en les plusvàlues immobiliàries.

La simplificació dels tributs, Alcobé va anunciar una altra proposta nova. DA augmentarà el llindar de tributació de la comptabilitat per règim simplificat dels 250.000 euros actuals de facturació per any de les empreses a 600.000 euros.

Pel que fa a la «simplificació i refosa» dels impostos indirectes en un TVA, l'economista va concretar que no s'augmentarà la pressió fiscal perquè volen que els productes andorrans siguin competitius. En aquest sentit, proposen un tipus general al 4% i eliminen el tipus del 7% que grava els vehicles i el comerç d'electrònica, de rellotgeria i de bijuteria. A més, volen reduir l'impost bancari del 12 al 7%, i no volen gravar amb un 1% els lloguers d'habitatges, serveis culturals, esportius i sanitaris, a diferència del que es va proposar al projecte de llei de l'IVA. L'1% reduït que proposen afectarà als productes de primera necessitat i a l'alimentació.

MESURES A CURT TERMINI / El número sis de la llista nacional, Pere Altimir, va ser el de l'equip econòmic de DA l'encarregat d'explicar les mesures a curt termini per reactivar l'economia. En aquest sentit Altimir va recordar que DA té previst doblar el pressupost en matèria de Turisme, i proposa una «flexibilització horària de l'oferta turística a la demanda del mercat». Una tercera mesura a aplicar és la de l'aprofitament del desplegament de l'àmbit diplomàtic per donar-li un caire comercial i promotor a les ambaixades.

Altimir va fer referència al sector de la construcció i en aquest cas va fer un toc d'atenció al Govern pel que fa als terminis dels pagaments fixats per contracte. El demòcrata va proposar una penalització a l'administració en cas que no compleixi aquests terminis acordats amb les empreses. «L'administració haurà de pagar de forma automàtica els interessos dels retards del pagament», va concretar Altimir.

SANEJAMENT DE L'ADMINIsTRACIÓ / Frenar la tendència de les inversions faraòniques, com l'Arxiu Nacional que DA té previst retardar i mantenir les inversions necessàries, com les escoles de Canillo, és la línia marcada pels demòcrates per sanejar les finances públiques. Així ho va explicar ahir el membre de l'agrupació, Josep Maria Pla, qui va insistir en premiar «l'esperit que rebaixi la despesa». En aquest sentit va voler aclarir que DA no té previst privatitzar serveis de l'Administració ni tampoc rebaixar els salaris ni reduir el nombre de funcionaris. Pla també va explicar que DA vol que els propis empleats s'impliquin i busquin maneres per ser més eficients. Una altra de les mesures a aplicar és la continuació de la diversificació del deute públic. En aquest sentit, Cinca va dir que hi ha la possibilitat de fer noves emissions de deute públic perquè, per començar, s'haurà de renovar la que ja està en curs.

La número cinc de la llista nacional de DA, Mònica Bonell, va detallar els objectius que s'han fixat pel fet de doblar el pressupost de turisme. Bonell va explicar que l'única manera d'arribar a més mercats i d'incrementar les pernoctacions i la despesa del turista és a través dels clubs de producte, que permeten la cooperació entre el sector públic i el privat. La candidata va ressaltar la importància de planificar les promocions i les accions més a llarg termini i va remarcar la necessitat de fer un estudi sobre el posicionament del Principat com a destinació.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT