PUBLICITAT

Els creadors de 'Tadeo Jones' s'enrolen al saló de l'austeritat

  • Paco Roca, Gabor i Montse Martín completen el cartell de la 15a edició
A. L.
LA MASSANA

Periodic
Cartell de la 15a edició del saló, amb l'hostal Palanques Foto: PACO ROCA

Cartell tancat. A la presència ja coneguda del valencià Paco Roca, l'autor de la premiadíssima Arrugas, cal afegir-hi el pòquer de noms que completaran la 15a edició del saló, que tindrà lloc a la Closeta els dies 6, 7 i 8 de maig. Novament un saló en format reduït –totes les activitats concentrades en un sol cap de setmana, la crisi mana– però amb una nòmina de convidats de primeríssima fila. Per començar, els madrilenys Enrique Gato i Nicolás Matji, els creadors dels dos episodis de Tadeo Jones, els curts d'animació més guardonats de la història del cine espanyol –gairebé un centenar de premis, inclosos sengles Goyas. Gato i Matji estan actuament embarcats en l'aventura de convertir en un llarg –¡i en 3D!– la seva criatura. Un projecte que disposa de 7 milions d'euros de pressupost, que veurà la llum la temporada que ve i que té tots els números per convertir-se en la campanada animada de l'any. Mirin si no s'ho creuen –i gratis, ep– les dues primeres entregues de Tadeo Jones al portal tadeojones.com, i comprovaran com dos xavals de Madrid poden crear una història animada a l'alçada de Pixar.

És clar que han tingut (i tenen) la impagable col·laboració de Juan López Fernández, Jan, el pare de Superlópez, vell conegut del saló de la Massana i fitxat pel duet Gato-Matji per crear l'storyboard de la pel·lícula i autor dels dos àlbum basats en el personatge que s'ha publicat fins a la data, Tadeo Jones y el Secreto de Toactlum i Tadeo Jones en el rally París-Paká. Les planxes originals d'aquests dos còmics protagonitzaran a més l'estand de Jan a la Closeta, per on ja va desfilar –per cert– a les edicions del 2002 i del 2005. No s'acaba aquí la dosi supervitaminada de Jan que l'ànima de l'Associació del Còmic, Joan Pieras, ha cuinat per a aquest any: el 7 d'abril succeirà l'il·lustrador Sanjulián al Museu del Còmic de les Fontetes amb una mostra consagrada a Les muntanyes voladores. Ja saben, aquell premonitori episodi on Superlópez havia de desemmascarar una tropa d'especuladors al servei de l'improbable (però delirant) Borís II.

Sense francobelgues / L'altre plat fort del saló 2011 serà la societat que formen Gabor i Montse Martí, parella a la vida real i cadascun amb un univers il·lustrat ben particular. El madrileny Gabor és el dibuixant de Los patricios, amb guió de Juan Díaz Canales –el de Blacksad, poca broma– i un àlbum que es publica al mercat espanyol després d'haver causat sensació a França. La recepta és senzilla i beu a més de la millor tradició humorística del tebeo hispà –des d'Ibáñez fins al mateix Jan– en què es van criar els autors. Així que per Los patricios desfilen una rècula de personatges impossibles –un pop mafiós, un Napoleó licàntrop, un pingüí trompetista, un samurai enamoradís– sortits de la imaginació de Taq, escriptor de best-sellers amb ànima de poeta. I tots plegats enderiats a evitar que es compleixin les profecies de Noostradamus.

El quart i últim nom de la Massana Còmic és la també madrilenya Montse Martín, que procedeix –com també Gabor– de la factoria de Tridente Animación, responsable d'alguns dels grans èxits de l'última animació espanyola (Astérix y los vikingos, El Cid). A la Closeta comapreixerà amb les planxes de Talisman –trilogia que només s'ha publicat al mercat francès– i de Curiosity Shop, en rigorosa primícia perquè tot just ara acaba de sortir del forn. Roca, Jan, Gato, Gabor i Martín constitueixen, en fi, un prometedor menú on –si de cas– només es troba a faltar alguna vella glòeira –l'any passat va ser Antoni Borrell– i, sobretot, un representant de la totpoderosa escola francobelga –Philippe Xavier va ser el 2010 tota una descoberta. Però en any de crisi, ¡de quin pa en fem rosegons!



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT