PUBLICITAT

DA proposa deduccions fiscals a la creació d'ocupació i potenciar el règim simplificat de tributació

  • El model fiscal té per objectiu completar el marc actual, simplificar-lo i fer que serveixi de reactivació econòmica
30032011fiscalitat
La roda de premsa d'aquest dimecres ha comptat amb la presència de Jordi Alcobé, Pere Altimir, Jordi Cinca, Josep Maria Pla i Mònica Bonell. Foto: ANA

Demòcrates per Andorra (DA) ha presentat aquest dimecres les seves propostes en matèria tributària, que tenen com a principal objectiu completar el marc fiscal el més ràpid possible "atacant les millores de la imposició directa ja aprovada, en paral·lel a l'aprovació del Tribut sobre el Valor Afegit (TVA)", tal com ha assegurat el número dos de la llista nacional, Jordi Cinca. Durant l'acte, l'economista Jordi Alcobé, ha anunciat que modificaran els nous impostos directes perquè permetin deduccions a les empreses que generin ocupació. També augmentaran el llindar de tributació i de la comptabilitat per règim simplificat dels 250.000 euros actuals de facturació per any de les empreses a 600.000 euros. La formació centrista també ha aprofundit en les mesures de reactivació a curt termini, i ha parlat que l'aprimament del cost de l'administració es farà "incentivant la implicació dels propis funcionaris".

L'economista Jordi Alcobé, que és membre de la formació centrista, ha estat l'encarregat de detallar el model fiscal que defensa DA, que té per objectiu completar el marc actual, simplificar-lo, i fer que sigui "no només una eina recaptatòria sinó també de reactivació econòmica". Per aquest motiu, ha dit que crearan incentius fiscals per a les empreses que creïn llocs de treball, a través de deduccions d'una part del que hagin de pagar d'impostos directes, una proposta que s'afegeix a la mesura ja anunciada d'aplicar exempcions fiscals als nous negocis.

Alcobé també ha explicat que cal corregir algunes deficiències tècniques i jurídiques dels nous impostos directes, ja que per exemple, la Llei de l'impost sobre la renda dels no residents, que entra en vigor d'aquí a dos dies, provoca discriminacions en les plusvàlues immobiliàries.

Pel que fa a la "simplificació i refosa" dels impostos indirectes en un TVA, l'economista ha concretat que no s'augmentarà la pressió fiscal perquè volen que els productes andorrans siguin competitius. En aquest sentit, proposen un tipus general al 4% i eliminen el tipus del 7% que grava els vehicles i el comerç d'electrònica, de rellotgeria i de bijuteria. A més, volen reduir l'impost bancari del 12 al 7%, i no volen gravar amb un 1% els lloguers d'habitatges, serveis culturals, esportius i sanitaris, a diferència del que es va proposar al projecte de llei de l'IVA. L'1% reduit que proposen afectarà als productes de primera necessitat i a l'alimentació. 

Jordi Cinca ha afegit que "cal anar ràpids a completar el marc fiscal", atacant les deficiències de les noves lleis en paral·lel a la implantació del TVA per tal d'acabar-ho tot al mateix moment, ja que en cap cas volen posposar l'entrada en vigor dels nous tributs. En aquest sentit, Cinca ha dit que podria estar tot presentat abans de finals d'any.

Pel que fa a les mesures a curt termini per reactivar l'economia, el número sis de la llista nacional, Pere Altimir, ha detallat les diferents propostes, com ara doblar la dotació de turisme, les polítiques d'eficiència energètica i rehabilitació d'edificis per al sector de la construcció, la flexibilització horària de l'oferta turística, i la dotació d'un caire més comercial a les ambaixades. Una altra de les mesures destacades és la fer complir a l'administració els terminis de pagament a les empreses, i en cas de retards, que la penalització prevista s'aboni de manera automàtica.

Pel que fa a les mesures per sanejar l'administració pública, un dels membres de la formació centrista, Josep Maria Pla, ha dit que es frenarà la tendència a fer obres faraòniques, i que s'incidirà en la reducció de la despesa, tot i que ha deixat clar que ni es farà fora a ningú, ni s'abaixaran els salaris, ni es privatitzarà cap servei.

Pla també ha dit que es premiaran els gestors de l'administració que rebaixin despesa, ja que DA vol que els propis empleats s'impliquin i busquin maneres per ser més eficients. Una altra de les mesures a aplicar és la continuació de la diversificació del deute públic. En aquest sentit, Jordi Cinca ha dit que hi ha la possibilitat de fer noves emissions de deute públic perquè, per començar, s'haurà de renovar la que ja està en curs.

Més planificació a llarg termini de les accions turístiques
La número cinc de la llista nacional de DA, Mònica Bonell, ha detallat aquest dimecres els objectius que s'han fixat pel fet de doblar el pressupost de turisme. Bonell ha dit que l'única manera d'arribar a més mercats i d'incrementar les pernoctacions i la despesa del turista és a través dels clubs de producte, que permeten la cooperació entre el sector públic i el privat. "Cal treballar més amb el sector privat per millorar la incidència de les campanyes", ha assegurat. La candidata ha ressaltat la importància de planificar les promocions i les accions més a llarg termini i després d'haver definit "què volem ser".

Amb més pressupost, Bonell ha dit que s'han de fer estudis de posicionament de la destinació als diferents mercats, combinar campanyes genèriques amb d'altres d'específiques per a destinacions que necessiten un reforç, i planificar accions de productes al llarg de tot l'any i per segments del mercat, un cop es coneguin les seves necessitats. També ha parlat de la necessitat d'incidir en nous mercats, ja sigui al nord d'Europa o als països asiàtics, per reduir la dependència d'Espanya i França.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT