PUBLICITAT

ApC proposa construir entre 50 i 70 microplantes hidroelèctriques en un termini de tres anys

  • El pressupost seria d'entre 250 i 300 milions d'euros i el termini d'execució seria de com a molt tres anys
30032011-apc nomen

Eusebi Nomen aquest dimecres al matí a la seu de la CEA on s'ha trobat amb representants empresarials. Foto: ANA

El candidat a cap de Govern per Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, ha presentat aquest dimecres un pla d'infraestructures que permeti construir entre 50 i 70 microplantes de producció d'energia hidroelèctrica amb finançament tant comunal com privat. Nomen ha dit que el pressupost seria d'entre 250 i 300 milions d'euros i que el termini d'execució seria de com a molt tres anys. ApC també ha proposat obrir el sector de l'oci nocturn per crear infraestructures de joc i d'espectacles de qualitat, i potenciar el sector del turisme de salut, estètica i bellesa, obrint la contractació de personal mèdic més enllà del SAAS.

Eusebi Nomen ha presentat les seves propostes davant de diversos representants de la Confederació Empresarial Andorrana (CEA). El líder d'ApC ha afirmat que les seves propostes només requereixen "tres simples reformes legislatives". La primera, referent al pla d'infraestructures de producció energètica, implicaria acabar amb el monopoli de producció d'energia que té l'Estat. "S'ha de canviar la llei que limita la producció elèctrica a l'Estat i podríem arribar a produir el 75% de l'energia necessària la país", ha assegurat.

Aquest pla energètic també permetria "crear petits embassaments i controlar els cabals dels rius de manera que es poden eliminar problemes de manca d'aigua en temps de sequera". Nomen creu que l'important és que l'energia es pugui produir a Andorra en lloc d'importar-la i revendre-la com passa actualment. La importació d'energia només fa que es generi PIB i valor "a fora" perquè FEDA només importa i reven "estalviant-se el maldecap de la gestió de la producció d'energia", ha dit Nomen.

Les infraestructures proposades per ApC en l'àmbit de l'energia s'haurien de construir en terreny comunal, "superant la discussió sobre la titularitat del cabal d'aigua dels rius", amb la participació del capital privat "obert a tots els ciutadans".

Amb l'objectiu d'obrir l'economia a nous sectors econòmics, Nomen també ha defensat fer canvis legislatius que permetin la creació d'infraestructures "d'oci nocturn de qualitat", centres lúdics "on hi hagi espectacles, jocs si cal de qualitat, restauració en un ambient temàtic o de festa i pensant-ho com a complement del turisme".

En aquest àmbit, ha dit que cal també regular la qüestió "del joc i de les loteries mig camuflades" i ha proposat arribar a acords amb la ONCE perquè persones discapacitades del Principat puguin accedir als programes d'ajuda d'aquesta entitat. Per això caldria abans regular la venda de loteria al país.

El tercer sector que ApC vol obrir és el del turisme de salut, estètica i bellesa. "És el millor turisme que pots tenir", ha afirmat Nomen. Per això, però, cal que abans se superi "un anacronisme" que és el fet que només el SAAS pot contractar personal mèdic al país. Segons ha dit Nomen, ha parlat amb professionals del Col·legi de Metges i estarien d'acord en superar aquest entrebanc. "Ho veuen necessari i complementari a la seva activitat", ha indicat.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT