PUBLICITAT

Escaldes assenta les bases per enllestir el nou geriàtric al 2013

  • La instal·lació, de 10,5 milions d'euros, tindrà una capacitat per a 160 places i crearà 80 llocs de treball
EL PERIÒDIC
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El terreny on s'ubicarà el futur geriàtric, al costat de Caldea. Foto: EDUARD COMELLAS

La parròquia d'Escaldes-Engordany tindrà un nou centre geriàtric d'aquí a dos anys. L'acord, després d'anys d'estira i arronsa, s'ha concretat aquesta mateixa setmana a partir de la formalització del conveni per a la seva construcció i gestió, que han concretat Molines Patrimonis i SAR (Serveis Assistencials i Residencials). El cost del projecte residencial s'ha fixat en els 10,5 milions d'euros.

La nova instal·lació tindrà una superfície de 7.500 metres quadrats (comptant les diferents plantes), i oferirà una capacitat per a 140 places residencials, a més de 20 de centre de dia. Els terrenys del geriàtric, de 1.050 metres quadrats, s'ubiquen al carrer Josep Viladomat, al costat del complex de Caldea. Es tracta d'un terreny de Molines Patrimonis, conegut com Salita.

Segons el calendari previst per la societat andorrana les obres començaran abans d'acabar aquest any, per tal que el centre geriàtric pugui posar-se en funcionament l'any 2013. Aquests propers mesos les dues parts implicades en la instal·lació treballaran per definir el projecte administratiu, que inclou el disseny del centre.

En aquest sentit, Molines Patrimonis va comunicar ahir que l'edifici serà dissenyat atenent «els criteris d'eficiència energètica, qualitat i confort». La voluntat és oferir a la ciutadania unes instal·lacions «modernes, en un entorn càlid i còmode per als seus residents, amb l'objectiu de millorar la seva qualitat de vida».

A més, la societat andorrana va informar que el nou centre adreçat a les persones de la tercera edat s'estructurà en diferents unitats de convivència, «per poder oferir el servei especialitzat més adequat a cada resident, segons les seves necessitats i els seus diferents nivells de dependència, tant física com cognitiva». I és aquí on entra la gestió de la societat espanyola SAR, experta en aquest tipus d'infraestructures sociosanitàries. Com a exemple de la seva magnitud, l'any passat va atendre a 130.000 persones i compta amb una plantilla de més de 6.500 professionals.

80 nous llocs de treball / La posada en marxa d'aquest nou centre residencial a Escaldes significarà, a més, la creació de 80 llocs de treball fixos i qualificats entre metges, infermeres, auxiliars de geriatria, psicòlegs, fisioterapeutes, personal administratiu o de manteniment i neteja entre altres.

Amb la concreció d'aquest projecte, a més d'ajudar a la reincentivació econòmica de la parròquia, es tanca una demanda de la ciutadania iniciada anys enrere. Va ser l'ara candidat a cap de Govern, Toni Martí, qui va establir-ne els primers passos només iniciar la seva segona legislatura comunal, al 2007, després de veure que el projecte requeria de recolzament privat.

Finalment al maig del 2009 es va arribar a un acord amb Molines Patrimonis perquè s'encarregués del projecte. El consell de comú va aprovar traslladar una cessió obligatòria a una altra unitat d'actuació de la parròquia, de propietat comunal, en tant que la cessió originària corresponia a una superfície de 144,45 m2 , la qual no complia amb la superfície mínima edificable prevista al POUP. Sis anys després de posar-se els fonaments del projecte, el geriàtric serà una realitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT