PUBLICITAT

DA aposta per quotes obertes i per compensacions si l'empleat marxa

  • El grup vol que les empreses conservin els permisos tota la temporada i que puguin recuperar costos de contractació
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
L'equip vinculat als temes socials de DA exposen les seves propostes, ahir. Foto: ANA / M.T.

Demòcrates per Andorra va assegurar ahir que les actuals quotes d'immigració no satisfan les necessitats dels treballadors i sobretot les de l'empresariat. Per aquest motiu, i durant l'exposició dels seus plantejaments en l'àmbit social, van proposar una renovació del sistema que consisteix en reconvertir les quotes en «permanents, obertes i individualitzades» tal i com va manifestar ahir la número dos de la llista de la capital, Meritxell Verdú.

És a dir, el grup demòcrata vol instaurar quotes vinculants a les empreses, de manera que si algun dels seus treballadors marxa del país o a una altra empresa pugui contractar a un altre empleat malgrat que s'hagi tancat el període de quotes. D'aquesta manera l'empresariat s'assegurarà «durant tota la temporada» un nombre estable de treballadors, va exposar Verdú.

A més, la proposta de DA va més enllà i planteja compensacions a les empreses que hagin perdut treballadors, i que anirien a càrrec del segon patró contractant. El número 1 de la llista d'Escaldes, Miquel Aleix, va explicar que si el treballador que marxa va a una altre lloc de treball l'empresa segona «haurà de reemborsar els costos de la contractació» a la primera. La força política, però, no ha determinat encara quin serà el termini màxim que podrà passar entre una i altra contractació per tal que sigui obligatòria la compensació d'aquestes quanties.

un govern contractant d'aturats / DA també va voler analitzar ahir la complicada situació del mercat laboral i com actuar per tal de frenar l'augment de persones desocupades. Una de les mesures és que el Govern «segueixi l'exemple d'Escaldes», va assegurar Aleix. El candidat escaldenc va informar que, tal i com va fer la Corporació, l'Executiu ha d'apostar per la contractació de personal que es troba sense feina (i que tindria prioritat a l'hora d'accedir a les ofertes públiques) perquè «no quedin fora del circuit de treball i es revaloritzin a nivell personal». Aquestes ofertes laborals s'emmarcarien, per exemple, dins de plans d'embelliment del territori.

Amb aquestes actuacions, junt amb unes polítiques de formació del Servei d'Ocupació més encarades a la demanda laboral del país (sobretot en temes de comerç i turisme), han de permetre reduir i limitar el subsidi d'atur només «en casos socials», segons va manifestar Celina Mandicó, la candidata per la llista de Canillo. Mandicó va posar com a exemple casos de famílies sense recursos que tenen dificultats per trobar feina, tot i que en aquests casos el període de concessió del subsidi serà «el més curt possible» i serà paral·lel a un estudi sobre com poder ocupar aquestes persones.

D'altra banda, DA va assegurar ahir que aparquen la implantació d'un sistema d'atur a partir de cotitzacions a la seguretat social. «No ho contemplem, perquè amb les nostres propostes ja donem resposta a la situació del país», va assegurar Mandicó.

adaptar l'actual llei de la cass / La situació de les arques de la parapública també és una de les prioritats a solucionar segons els democrates. «Ha de ser una actuació directe, que caldrà realitzar només entrar», va exposar la número 1 per Andorra la Vella, Sílvia Riva. Un dels aspectes fonamentals serà la revisió de la llei de la CASS, aprovada el novembre del 2009. Segons assegura DA, aquesta legislació no s'adapta a la realitat actual ja que quan es van fer els estudis es va tenir en compte una progressió d'assalariats que no s'ha donat (partint d'un context de bonança econòmica), i que fins i tot s'ha reduït. Per aquest motiu cal tornar a realitzar aquests estudis i adaptar-los a l'actualitat.

Paral·lelament, DA treballarà per reduir la despesa del sistema sanitari amb l'aposta per la implantació de la figura del metge de referència (que no ha de ser obligatori, segons la postura del partit), la potenciació dels medicaments genèrics, més control de les baixes o la lluita per evitar la duplicitat de proves i de serveis. És a dir, en aquest sentit donen suport als treballs endegats pel ministeri de Salut aquesta legislatura. Això sí, «de manera ferma i en cap cas a corre-cuita en període electoral», segons Riva. D'altra banda, també volen crear un pla per eliminar la lluita contra el frau en el sistema.

jubilats voluntaris / Dins de les propostes en l'àmbit social, DA també va exposar la necessitat de treballar per implicar més a la ciutadania en temes de voluntariat. Ester Fenoll, número 12 de la llista nacional, va plantejar que un dels sectors potencials en la política dels voluntaris són els jubilats, els quals poden ajudar en el dia a dia de les persones discapacitades. A més, Fenoll va assegurar que les administracions ofereixen una resposta lenta a l'hora de facilitar ajuts, motiu pel qual és necessari també «buscar ajuts entre els privats».

Finalment, una altra proposta en l'àmbit social és crear una llei d'atenció social per regular els mecanismes i la distribució de les funcions entre el Govern i els comuns.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT