PUBLICITAT

Nomen acusa l'Estat d'eliminar el diferencial de preus per «gola»

  • ApC considera que cal usar els impostos especials per recuperar l'atractiu d'Andorra
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Andorra pel Canvi va presentar ahir una nova mesura per contribuir a la reactivació econòmica. En aquesta ocasió, la «solució» passa per determinar uns diferencials de preus «atractius» en productes com són el tabac, l'alcohol i els carburants, i mantenir-los a partir dels impostos especials. De fet, el candidat a cap de Govern per la plataforma, Eusebi Nomen, va acusar l'Estat de ser «massa golafre» volent augmentar els impostos «molt» especials reduint el diferencial de preu que feia atractiu el Principat. Nomen en culpa per igual tant els liberals com els socialdemòcrates.

Nomen considera que ha estat «la voluntat recaptadora de l'Estat» el que ha dut a reduir el diferencial de preus en el tabac, l'alcohol i els hidrocarburs, i «pràcticament l'ha eliminat». El candidat va exposar que, tenint en compte les deduccions d'IVA, a determinats col·lectius de transportistes «els surt més barat fer el ple a baix» que no pas a Andorra.

Per reconduir aquesta situació, la candidatura d'ApC aposta per fixar els diferencials de preus «atractius» a partir d'estudis de mercat i altres eines, i llavors mantenir-los a partir dels impostos especials. Aquests estudis s'haurien de realitzar comptant amb tots els actors implicats en els diferents sectors, a parer de Nomen, que així va esquivar respondre el percentatge de diferencial que per ell i ApC seria òptim. «No pot ser que els impostos impedeixin un diferencial atractiu», va sentenciar Nomen. «No pot ser que el Govern tingui la temptació de fer pujades» dels tipus impositius per aquestes mercaderies sensibles.

Tot plegat, però, no vol dir que no es pugui anar adaptant l'impost a les variacions que duguin a terme els «veïns», va comentar el cap de llista d'Andorra pel Canvi, que considera que caldria un sistema, sinó automàtic, sí «més àgil» per anar modificant els tipus sense haver de fer una modificació de la llei cada vegada.

Trobada amb els fabricants de tabac/ D'altra banda, el candidat va explicar que durant la trobada que va mantenir dilluns amb el col·lectiu de fabricants de tabac va constatar la voluntat d'aquest d'assegurar «la viabilitat dels pagesos», cosa que passa per no traslladar els augments d'impostos importants als colliters, segons Nomen. En aquest punt, el candidat a cap de Govern per ApC es va mostrar partidari de mantenir l'acord privat –que Nomen va qualificar «d'històric»– que regeix entre els dos col·lectius. Això sí, es respectarà i «deixarà tranquil» el conveni sempre i quan es faci «el necessari» perquè els increments d'impostos no s'acabin traslladant al pagès. «De cap manera han de suportar-ho».

Així, Nomen entén que «l'Estat no s'hi ha de posar», en l'acord que regeix entre fabricants i colliters, però sí que ha de vetllar perquè els impostos no repercuteixin en els segons i l'efecte de l'increment dels tributs sigui el desitjat.

En aquest punt, va manifestar que el Partit Socialdemòcrata ha tingut «sempre la voluntat d'eliminar el contracte», i l'ha acusat de voler apropiar-se del «pastís» que suposa cobrar el que els fabricants paguen als colliters i llavors establir un sistema de subvencions per als pagesos. Nomen va afegir que per part de Demòcrates per Andorra, la visió en relació a aquest punt difereix en funció de l'interlocutor.

El candidat d'ApC va expressar la seva sorpresa en conèixer que la seva ha estat la primera formació que ha anat a reunir-se amb els fabricants de tabac. Nomen va valorar «essencial» parlar «amb tots els actors», tenint en compte que segons els seus càlculs el tabac liquidarà uns 70 milions d'euros al Govern. Ahir el candidat també es va reunir amb els colliters.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT