PUBLICITAT

DA proposa que les empreses no perdin la quota d'immigració si un treballador marxa

  • El grup proposa que el segon patró reemborsi al primer els costos de contractació en cas que l'empleat marxi
  • Els candidats han detallat que s'han de tornar a fer els estudis de l'evolució real dels assalariats per revisar la llei
29032011_da
Els candidats demòcrates presenten les seves propostes. Foto: ANA

Demòcrates per Andorra ha proposat aquest dimarts que les quotes d'immigració deixin de ser generals i es vinculin a les empreses, de manera que puguin recuperar la quota si un treballador marxa. A més, també proposen que el segon patró reemborsi al primer empresari els costos de contractació. En matèria de sanitat, per frenar el dèficit de la CASS, els candidats demòcrates han detallat que s'han de tornar a fer els estudis de l'evolució real dels assalariats per revisar la llei, i rebaixar la despesa sanitària impulsant "fermament" mesures com el metge de referència, els medicaments genèrics, frenant la duplicitat de diagnòstics i proves, i lluitant contra el frau i l'ús indegut de les baixes, però mantenint sempre el nivell de prestacions. Miquel Aleix i Sílvia Riva han destacat que a curt termini no es poden augmentar les cotitzacions, tot i que a la llarga s'haurà d'estudiar.
L'equip vinculat als temes socials de Demòcrates per Andorra (DA), format per Ester Fenoll, Sabrina Vanesa do Espíritu Santo, Madhu Jethani, Celine Mandicó, Miquel Aleix, Meritxell Verdú, Jaume Gaytan i Sílvia Riva, han presentat aquest dimarts les propostes sobre aquest àmbit, assegurant que DA també vol desenvolupar polítiques socials per garantir l'estat del benestar, tot i que consideren que les mesures de reactivació econòmica, que són la seva prioritat, també ajuden al desenvolupament social del país, i a reduir les dificultats socials. A més, han remarcat que 'la política social no és patrimoni exclusiu de cap partit'.
Algunes de les propostes que han desgranat són les relacionades amb la política d'immigració. La número dos de la capital, Meritxell Verdú, ha assegurat que el model actual no satisfà les necessitats reals, i que cal implantar el concepte de quota permanent, oberta i individualitzada per a cada empresa. D'aquesta manera es vol evitar que sigui el primer patró el que hagi de pagar les despeses de contractació i que es quedi sense quota si un treballador canvia de feina, sobretot per donar més agilitat als negocis que requereixen molt de personal temporer. Per tant, proposen que el segon empresari reemborsi la quantitat, sempre i quan el canvi d'empresa es produeixi en un termini curt de temps que encara no han fixat.
Pel que fa a la reorientació del Servei d'Ocupació que proposa DA, Celine Mandicó ha concretat que s'ha de coordinar millor i s'ha de veure els sectors que tenen més ofertes de treball, i reorientar i formar els aturats cap a aquests sectors, tenint en compte que els que requereixen més personal són els àmbits del comerç i el turisme. En el cas que aquesta reconversió no sigui possible, es vol potenciar la creació de llocs de treball amb mesures com els plans d'embelliment del territori.

 

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT