PUBLICITAT

DA vol revisar la llei d'educació per homologar titulacions

  • Els demòcrates promouen un canvi en els currículums escolars per educar alumnes bilingües
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Olga Gelabert i Sofia Garrallà, ahir davant del Comú de la Massana. Foto: ANA/MT

Si alguna cosa té el personal que treballa en l'àmbit educatiu és el costum de fer discursos pedagògics. Locucions ordenades i molts cops massa llargues. Així es va poder comprovar ahir en la roda de premsa de presentació de les propostes educatives de Demòcrates per Andorra, on tres dels seus representants, tots ells del món de l'educació, van fer discursos sobre el model educatiu ideal durant aproximadament una hora, després de fer conèixer els seus currículums professionals. Josep Anton Bardina, número 9 per la llista nacional va donar l'accent polític a les declaracions i va marcar la necessitat de revisar la Llei Qualificada d'Ensenyament per tenir garantida l'homologació de titulacions i per donar mobilitat al professorat. «No pot ser que alumnes de la primera promoció de Ciències de l'Educació que van sortir l'any passat de la Universitat d'Andorra estiguin a hores d'ara buscant com convalidar i fer reconèixer el seu títol fora», va apuntar Bardina.

Aquesta revisió de la llei d'educació també va dirigida a promoure «la mobilitat del professorat», va explicar Bardina, qui va remarcar la importància de fer que professors d'Andorra puguin desplaçar-se a altres països «per enriquir-se». El que va ser secretari d'Estat d'Educació en la legislatura del 2001-205, va apuntar altres propostes com la modificació del reglament de l'estatut del personal no docent, una mesura que DA ha apuntat com a demanda d'aquest sector.

Entre les propostes demòcrates en matèria d'educació està la de revisar els currículums escolars per fer un canvi en les assignatures en pro d'aconseguir un ensenyament bilingüe, «català-francès o català-anglès», va explicar Vicenç Mateu, candidat demòcrata a la territorial d'Escaldes-Engordany.

Aquesta revisió curricular també vol dirigir-se al Batxillerat i a la Segona Ensenyança i sobretot per als alumnes que no volen continuar estudiant. «Hem d'aconseguir una formació perquè aquests alumnes tinguin capacitat per dirigir-se al món laboral», va explicar Bardina qui va remarcar la necessitat de potenciar les àrees de foment curricular i inspecció d'avaluació educativa.

El treball contra l'exclusió social fent servir l'eina de l'educació, va ser un altre apunt remarcat del demòcrata Carles Torralba.

NECESSITAT DE TENIR UNS INDICADORS / Amb més d'un quart de segle d'existència del sistema educatiu andorrà, el nombre de l'alumnat ha crescut «d'una manera exponencial» i al parer de DA no ha sabut assimilar aquest creixement. Els demòcrates van apuntar ahir la necessitat de tenir uns indicadors del sistema educatiu andorrà «per poder fer una comparativa amb els sistemes d'altres països i per fer un plantejament de competències».

Per la seva banda, Mateu, en el seu discurs sobre un ideal model educatiu, va plantejar que la «motxila de competències hauria de superar nous analfabetismes». Els demòcrates aposten per «projectar-se arreu del món» amb l'ensenyament de llengües. Una altra barrera a superar és la de l'analfabetisme en noves tecnologies. En aquest sentit DA vol potenciar-les. Per últim, Mateu va dir que no s'ha d'oblidar de «la formació bàsica».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT