PUBLICITAT

Nomen proposa un model impositiu per estimació indirecta

  • El líder d'ApC carrega contra la idea amb «l'IVA de PS i DA»
R. M. S.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Eusebi Nomen, ahir abans de presentar el seu projecte de fiscalitat, a la seu d'ApC. Foto: ANA / J. A. G.

Eusebi Nomen va presentar ahir el seu projecte de fiscalitat, molt diferent al que, segons ell, volen instaurar «des del PS i DA». Per al líder d'Andorra pel Canvi, el bon camí passa per un «model d'imposició directa per estimació indirecta», allunyat de l'IVA que volen socialistes i demòcrates: «PS i DA volen augmentar un 20% i fins i a un 25% la pressió fiscal, el que faria frenar l'economia». En poques paraules: que els impostos indirectes actuals -IMI, IPI, ISI i IAC- passin a ser impostos directes per estimació indirecta.

Per a Nomen, la idea de fiscalitat es basa en quatre pilars que deixen a les clares quin és el benefici d'una empresa: «El nombre d'assalariats, el consum energètic, el volum d'importacions i la superfície de l'establiment». Segons Nomen, si es volen signar convenis de doble imposició amb altres països, s'han de fer «tenint impostos similars a ells». El número u per la llista d'ApC va destacar que hi ha altres països que ja tenen aquest sistema d'imposició directa per estimació indirecta, com «Holanda i petits països». Nomen considera que, ja que els marges amb què es mouen les empreses andorranes són tots similars i constants per sectors econòmics, a partir d'aquells quatre paràmetres es pot extreure quin beneficis té cada empresa i per tant quant hauria de pagar.

En aquest sentit, Nomen va dir que amb aquesta fiscalitat «l'empresari al final del dia seguiria pagant pràcticament el mateix que està pagant avui en dia», perquè «s'aplicarien uns mòduls molt similars» als actuals. Fonamentalment, la proposta d'ApC estalviaria a l'empresari «tota la complicació d'una comptabilitat feixuga, un IVA feixuc i impostos directes».

CONÈIXER LA REALITAT / Per la seva part, Peggy Cerqueda, número tres d'ApC, va insistir en la idea de rebaixar la pressió a l'empresariat: «El teixit empresarial del país no pot fer front al sistema impositiu del 20 o el 25%; si fos així, molts haurien de tancar i molta gent aniria a l'atur». Nomen va entrar llavors directe a l'atac contra les candidatures liderades per Jaume Bartumeu i Toni Martí: «Nosaltres coneixem la realitat, la gran diferència és que toquem de peus a terra, mentre que PS i DA, i parlo de persones de dalt del tot, no tenen empreses i no saben com es porten». Així, el número u d'ApC va concretar el tir: «S'han pres decisions teòriques que sobre el paper queden molt bé, però decisions fetes als despatxos, quan l'empresari això no ho pot suportar». I hi va afegir que per part dels seus rivals polítics «hi ha voluntat de pujar els impostos perquè no saben com gestionar l'administració». «Nosaltres volem recaptar primer el mateix, però obrir així l'economia, i després recaptaríem més». D'aquesta manera, segons Nomen, es podrien signar convenis per aixecar la doble imposició.

SUPORT PARROQUIAL / Eusebi Nomen va insistir que en les «trobades» que han fet al llarg de la campanya a diferents parròquies, han trobat el suport de destacats membres de partits com Unió Laurediana o Units per al Progrés, «que no volen que s'incrementi la pressió fiscal».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT