PUBLICITAT

Nomen diu que el model impositiu de PS i DA "mata al petit i mitjà empresari"

  • Proposa que s'ha d'establir un model que no augmenti la pressió fiscal
28032011-nomen
Eusebi Nomen, amb Peggy Cerqueda al costat, aquest dilluns al matí en una roda de premsa a la seu de campanya d'ApC. Foto: ANA

El líder d'ApC, Eusebi Nomen, ha dit aquest dilluns que els models impositius que pretenen impulsar tant el PS com DA a Andorra importen la complexitat del sistema espanyol, la qual "mata al petit i mitjà empresari". En lloc de l'IVA que proposen els seus contrincants, Nomen creu que s'ha d'establir un model que no augmenti la pressió fiscal com proposa la seva formació. Nomen ha criticat tant al PS com DA perquè, segons ha dit, els seus integrants més destacats "no tenen empresa i no sabem la complexitat" de la gestió, de manera que les seves propostes són "decisions teòriques" que "des dels despatxos queden molt bé".

Nomen ha assegurat que la fiscalitat que proposa ApC suposaria per a l'empresari que "al final del dia seguiria pagant pràcticament el mateix que està pagant avui en dia" perquè, segons ha dit, "s'aplicarien uns mòduls molts similars" als actuals. Així mateix, ha comentat que la seva proposta faria que l'empresari "s'estalviï la complicació que li volen fer tant PS com DA amb una comptabilitat feixuga, un IVA complicat de gestionar i uns impostos directes per estimació indirecta també molt complexes".

De la seva banda, la número tres d'ApC, Peggy Cerqueda, ha dit que els empresaris petits i mitjans "no es poden permetre un augment de la pressió fiscal" perquè es veurien obligats a "tancar" en no poder fer front "als nous sistemes impositius que ens volen posar al país". Això suposarà, segons ha advertit Cerqueda, "un greu problema afegit d'atur, de gent que es quedarà sense lloc de treball".

En aquest sentit, Nomen ha afegit que la llista d'ApC està integrada per "molts emprenedors i petits i mitjans empresaris, persones que coneixem de primera mà la realitat i la complexitat de portar una empresa i els problemes de gestió que ens suposarà el que volen fer DA i PS". Ha remarcat que, "la gran diferència és que nosaltres toquem de peus a terra, mentre que les persones que estan dalt de tot i molts de la llista de PS i DA són persones que no saben el què és la complexitat d'una empresa".

Nomen ha reiterat que PS i DA "han pres unes decisions teòriques, per uns assessors teòrics, fetes des dels despatxos i tot queda molt bé sobre el paper, que ho aguanta tot, però la realitat és que l'empresari això no ho pot suportar".

El líder d'ApC ha presentat aquest dilluns la seva "solució" als impostos. En aquest sentit, ha explicat que la seva formació proposa que els impostos indirectes actuals, IMI, IPI i IAC, siguin "convertits" en impostos directes per estimació indirecta. Ha afegit que "es mantindrien bàsicament els mateixos mòduls actuals i s'utilitzaria el volum d'importacions com un dels paràmetres per determinar el benefici de l'empresa" i aquestes "seguiren pagant el mateix d'avui dia". Es tracta "tan sols d'un tecnicisme, de canviar etiquetes", ha afirmat, seguin el model "d'altres petits estats".

Nomen ha dit que la seva proposta és "honesta" i que els permetrà "signar convenis de no doble imposició" per tal d'obrir l'economia i poder aconseguir així que hi hagi més activitat econòmica sense augmentar la pressió fiscal. El seu objectiu és augmentar la recaptació d'impostos a partir d'una activitat econòmica més gran que s'hagi estimulat però no per la via de la pressió fiscal. En aquest sentit, ha dit que tant el PS com DA proposen un IVA perquè "és una excusa per pujar impostos". Segons Nomen, aquestes dues formacions cometen un "error estratègic i ells ho saben perfectament" però sense fer això, ha comentat, "no saben com gestionar l'administració".


Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT