PUBLICITAT

DA vol revisar la llei d'educació per facilitar l'homologació de titulacions

  • Es volen crear itineraris curriculars diversificats i propiciar que els alumnes esdevinguin bilingües, ja sigui amb l'anglès o el francès
28032011_educacio
La suplent de la llista nacional, Anna Maria Segura, el número nou de la nacional, Josep Anton Bardina, el número dos d'Escaldes-Engordany, Vicenç Mateu, i el suplent d'Andorra la Vella, Carles Torralba, han parlat aquest dilluns d'educació. Foto: ANA

Demòcrates per Andorra (DA) ha desgranat aquest dilluns les propostes en matèria d'educació, entre les quals destaca la intenció de revisar la llei qualificada d'educació per facilitar l'homologació de les titulacions andorranes a l'exterior i propiciar la mobilitat d'estudiants i docents, i fer modificacions reglamentàries per millorar l'estatut del personal no docent. Els candidats que treballen en l'àmbit educatiu també han fet referència a la necessitat de superar nous analfabetismes com són les llengües i les noves tecnologies, i en aquest sentit, DA vol aconseguir que tots els alumnes esdevinguin bilingües ja sigui amb l'anglès o el francès. També es volen crear itineraris curriculars diversificats en els dos darrers cursos de segona ensenyança per tal que els estudiants que no vulguin seguir estudiant estiguin preparats per entrar al món laboral, i propiciar que torni ha haver-hi un equilibri entre els estudiants que van a estudiar a Espanya i els que ho fan a França, que poc a poc s'han anat reduint.

La suplent de la llista nacional, Anna Maria Segura, el número nou de la nacional, Josep Anton Bardina, el número dos d'Escaldes-Engordany, Vicenç Mateu, i el suplent d'Andorra la Vella, Carles Torralba, tots professionals del món de l'educació, han exposat aquest dilluns les propostes de Demòcrates per Andorra en aquesta matèria.

Vicenç Mateu ha dit que s'ha de potenciar que les escoles comptin amb "una motxilla de competències bàsiques" i que ajudin a superar les noves barreres i els nous analfabetismes, com són les llengües i les noves tecnologies. En aquest sentit, el candidat escaldenc proposa fixar un horitzó en el qual tots els alumnes surtin bilingües de català i anglès o català i francès, tenint en compte que el castellà també l'aprenen d'una manera més espontània. Mateu ha dit que la seva formació potenciarà que no es descuidi la formació bàsica, les aptituds, la cultura de l'esforç i l'esperit crític.

De la seva banda, Josep Anton Bardina ha parlat de la necessitat d'obtenir indicadors del sistema educatiu andorrà per tal de situar-lo en uns estàndards a nivell internacional per permetre la mobilitat de docents i alumnes més enllà de les fronteres andorranes.

Bardina ha dit que per assolir aquests estàndards i facilitar l'homologació de titulacions a l'exterior, així com la convalidació dels títols d'altres països a Andorra, cal revisar la Llei qualificada d'educació. El candidat ha posat com a exemple d'aquesta mancança el fet que la primera promoció de llicenciats en Ciències de l'Educació per la UdA no puguin exercir a Espanya i ha afegit que "ha de ser l'Estat el que vetlli per la convalidació dels títols en lloc que sigui l'alumne el que s'espavili".

El número nou de la nacional ha indicat que també cal fer modificacions reglamentàries, com ara revisar l'estatut del personal no docent, ja que les tasques de l'ajudant de mestre no estan ben definides al sistema francès ni a l'espanyol.

Per un altre costat, Carles Torralba ha afegit que treballaran per millorar el rol social de l'escola, per lluitar contra l'exclusió social i per "fer que l'escola esdevingui un ascensor social".

Una altra de les qüestions que preocupen a DA és que cada cop més els alumnes andorrans es decanten per anar a estudiar a Barcelona en detriment de França, quan abans hi havia un equilibri. Vicenç Mateu ha assegurat que "això ens empobreix" i que també pot afectar l'equilibri polític i institucional. Per aquest motiu, s'ha compromès a fer tots els possibles per redreçar la situació, posant en valor el sistema educatiu francès i donant a conèixer els avantatges del seu sistema d'ajuts.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT