PUBLICITAT

La Comella forma a una desena de presos perquè es treguin el graduat

  • Els reclusos fan una mitja de set hores setmanals amb formadors del Centre d'Educació Bàsica d'Adults
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Un agent de la presó davant la biblioteca del nou centre de menors, encara per estrenar Foto: TONY LARA

El Centre Penitenciari de la Comella ofereix als seus reclusos diversos programes educatius encarats a facilitar la seva reinserció social un cop finalitzada la pena. Entre aquests, i partint d'un projecte iniciat al 2009, s'ha adequat una formació encarada a assolir la titulació del graduat escolar. Poc més d'un any i mig després de la seva posada en funcionament el programa, ja consolidat, acull a una desena de presos al mes de mitjana.

Es tracta d'una xifra important, tenint en compte que el Centre Penitenciari es mou sota unes xifres d'ocupació entre la quarantena i la setantena de presos. Ara es troba en un període de baixa ocupació, després de l'aprovació de l'indult per la visita de Sarkozy al Principat d'aquest estiu, i que va beneficiar a una quinzena d'interns. Amb tot, la xifra de presos que opten per acudir a aquestes formacions es troba al voltant del 15% del total.

Tal i com van explicar fonts del ministeri d'Interior la formació formal de la Comella (és a dir, l'enfocada vers l'obtenció d'una titulació reglada), és possible gràcies a un acord establert amb el ministeri d'Educació i Cultura, el qual facilita l'entrada a la Comella de formadors del Centre d'Educació Bàsica d'Adults (CEBA). Aquests professionals realitzen un total de 22 hores i 45 minuts setmanals, que es reparteixen en cursos a quatre grups d'interns: el de penats, el de preventius, el de dones i el de menors. Cadascun d'aquests grups realitzen formacions d'entre sis i set hores de mitjana a la setmana. L'únic requisit indispensable és que els alumnes sàpiguen llegir i d'escriure en català.

Majoria de penats homes / El grup més nombrós que assisteix a les classes per a l'obtenció del graduat és el constituït pels homes que ja tenen sentència ferma. L'any 2009, el primer any que va entrar en funcionament l'acord amb el ministeri d'Educació, van assistir a les formacions una mitjana mensual de quatre penats, mentre que l'any passat aquesta xifra va ser un punt superior. Els preventius que assistien als cursos van assolir les sis persones al 2009, tot i que aquest darrer any, segons les dades facilitades per Interior, s'ha reduït fins a les tres i fins i tot una persona en alguns mesos.

Pel que fa a les dones, són dues les que s'acullen de mitja als programes, la mateixa xifra que en el cas dels menors. En relació a aquest darrer grup, i partint de l'acord amb Educació, «tenen prioritat a l'hora de rebre formació per part dels professionals del CEBA», per garantir el dret a l'educació als menors d'edat.

Aquestes formacions se sumen a les no formals com és el cas de cursos d'alfabetització, de llengües vehiculars o d'informàtica. Totes elles,a més d'afavorir l'adaptació a la reinserció després de la presó, també poden beneficiar cap a una possible reducció de la sentència, ja que es tenen en compte en la «modificació temporal de la conducta», van informar des del ministeri. Interior té constància que un d'aquests interns se segueix formant-se després d'haver sortit de la presó.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT