PUBLICITAT

ApC vol reduir a 45 dies el termini per pagar als proveïdors

  • Nomen planteja que els bancs acceptin les factures amb conformitat com pagarés
ÈLIA ORTS GARRI
CANILLO

Periodic
Nomen conversa amb un ciutadà, ahir, abans d'entrar a parlar amb els padrins de la Casa Quim de Dolsa Foto: TONY LARA

Andorra pel Canvi va presentar ahir una nova proposta encaminada a dinamitzar l'economia. Es tracta «d'eliminar els terminis de pagament abusius» per part d'empreses i «sobretot de l'Administració». Així, ApC vol aprovar una llei que limiti a 60 dies el termini de pagament als proveïdors per part de les empreses i de 45 dies per a l'Administració.

Segons el candidat a cap de Govern per aquesta formació, Eusebi Nomen, els terminis «abusius» fan «molt fràgil l'economia», perquè limita la liquiditat de les empreses. I per tant, «si el gran esternuda , el petit es mor d'una pulmonia». Per això ApC proposa reduir de 90 a 60 dies el termini de pagament per a les empreses i de 60 a 45 per a l'Administració Pública. Segons Nomen, amb l'aprovació d'aquesta llei s'acabaria amb «aquestes pràctiques d'empreses que imposen pagarés a llarg termini».

Lligat al límit del termini per al pagament, ApC també proposa limitar a 10 dies el termini per donar la conformitat a la factura. Segons la número tres de la llista de la plataforma, Peggy Cerqueda, això «varia molt de l'actual», ja que són 60 dies i «et poden dir que no al dia 59, i llavors torna a començar» el termini per donar conformitat i cobrar la factura.

D'altra banda, aquesta setena «solució» va acompanyada d'una altra mesura, que passa per arribar a un acord amb els bancs per tal que les factures complimentades pel Govern serveixin com a «paper de descompte amb garantia de l'Estat». Així, els empresaris amb necessitats de tresoreria podrien presentar les factures amb el segell de conformitat a l'entitat financera i aquesta els podria avançar els diners, però amb un tipus d'interès «privilegiat». Nomen va explicar que la negociació amb els bancs també hauria de permetre que la prima de risc de l'avançament de l'import de les factures complimentades correspongués a l'Estat i no a l'empresari. Així doncs, els interessos a pagar per part del privat serien força menors, ja que l'Estat té un risc baix i els interessos es situarien en l'euribor i uns dos punts més, mentre que l'empresari pot ser de cinc o nou punts més, segons Nomen.

Mesures «essencials» / El candidat a cap de Govern va comentar que fins ara han anat presentant mesures «necessàries» per estructurar el finançament i dinamitzar la tresoreria, però que per tal que «l'economia tiri endavant» caldran altres mesures «essencials que afavoreixin «l'augment de la demanda». Es tracta de «preparar les carreteres per acollir el trànsit», va plantejar com a símil Nomen. En aquest segon bloc de mesures, que han de portar «el trànsit», s'inclou la via de permisos d'immigració especials per a emprenedors que acreditin un nivell de poder adquisitiu determinat així com l'obertura a la inversió en «dos sectors estratègics», que el candidat no va voler avançar, i la construcció de noves infraestructures en el sector del turisme «i que avui no es poden fer» –caldria un canvi en la legislació–, va donar pistes Nomen. Segons el candidat, «anem on està el més alt valor afegit».

Tot plegat serveix per «posar les bases» de la reactivació, que ha de permetre incrementar els ingressos de l'Estat. En aquest punt, Nomen va assegurar que el ·compromís» d'ApC és de destinar «els primers increments d'ingressos a millores socials», i més concretament de les pensions, «que són una vergonya». Quan exposava aquest darrer punt als padrins de la Casa Quim de Dolsa es va produir l'anècdota del dia: una àvia li va etzibar que «els altres no van fer res i vosaltres tampoc fareu res». Nomen va demanar-li que «almenys deixeu-nos-ho provar», tot afegint que «si d'aquí dos anys creu que tampoc hem fet res, li dono permís per donar-me un cop d'escombra» –objecte amb què ApC acabava d'obsequiar els assistents a la trobada–.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT