PUBLICITAT

Pasaban baixa a la terra per pujar a menys de 3.000m

  • La Fundació Muntanyencs per l'Himàlaia tanca una jornada amb l'ascensió al Montmalús amb l'alpinista i una xerrada en què reviu la seva lluita als vuit mils
R. M. S.
SOLDEU

Periodic
Pasaban, ahir durant la xerrada que va oferir a Soldeu Foto: ÀLEX LARA

Dotze privilegiats van poder viure ahir una jornada inoblidable amb l'alpinista basca Edurne Pasaban, la primera (i única) dona que ha pujat els 14 vuit mils del planeta Terra. Pasaban i els seus acompanyants, entre els quals hi havia cinc representants de la Federació Andorrana de Muntanyisme -Inka Bellés, Laia Coma, Oriol Bertran, Joaquím Montoliu i Nil Vallés- i d'altres convidats de fora del Principat, van iniciar el dia amb pluja, però finalment van poder fer cim a dalt del Montmalús, a 2.781 metres d'altitud, amb millor temps. Poca cosa per a una dona que ho és tot en el món de la muntanya.

L'acte d'ahir era el punt i final a la promoció realitzada per la Fundació Muntanyencs per l'Himàlaia, que treballa de la mà i sobretot gràcies a AHotels i Viladomat, a més de la FAM, que aporta el granet de sorra. A través de les xarxes socials es va convocar la possibilitat de passar un dia de muntanya amb Pasaban, i ahir eren 12 els privilegiats. Com David Palos, de Tarragona, que es va registrar per provar i va obtenir el premi de ser al costat de la millor alpinista del món. «Ha sigut un dia genial, molt bo, ha sortit tot perfecte i hem pogut estar al seu costat com un més» , deia Palos en acabar la xerrada de Pasaban, i ho confirmava la mateixa alpinista: «A la muntanya tots som iguals».

Pasaban, que dilluns 4 d'abril viatja a l'Everest per pujar sense oxigen artificial, va parlar de la lluita amb la coreana Oh Eun-Sun per ser la primera dona en coronar els 14 vuit mils, però també va recordar el motiu d'aquests actes amb la Fundació: «És molt maco que a través de Muntanyencs per l'Himàlaia pugui acostar els projectes educatius que fem a Nepal». De fet, la Fundació, que assumeix l'educació com a vehicle de progrés, inclou Pakistan, Tibet, Índia i Butan.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT