PUBLICITAT

ApC vol limitar a 45 dies el termini perquè l'Administració pagui als seus proveïdors

  • Nomen proposa que les factures amb conformitat es puguin presentar al banc com "paper de descompte" amb un tipus d'interès privilegiat
27032011-apc dinar
Eusebi Nomen, acompanyat dels candidats Peggy Cerqueda i Enric Castellet en el dinar que la formació ha ofert a la premsa. Foto: ANA / J. A. G.
El líder d'Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, ha presentat aquest diumenge una nova mesura que pretén reactivar l'economia i que proposa "eliminar els terminis de pagament abusius sobretot per part de l'Administració", fet que és especialment necessari, ha dit, "sobretot en moments en què hi ha falta de liquidesa". ApC proposa establir un període de 45 dies perquè es facin efectius els pagaments de les factures que es presentin al Govern, reduint el temps actual de 90 dies. A més, proposa que els empresaris puguin anar al banc amb la factura cumplimentada pel Govern i aquest els pugui abonar els diners immediatament aplicant-los un interès no comercial.
Eusebi Nomen ha recordat que els terminis abusius en el pagament de factures "fan més fràgil l'economia" perquè "quan qualsevol client esternuda, els petits empresaris es moren d'una pulmonia" perquè la seva tresoreria està al "límit".

ApC vol limitar aquesta situació tant en l'àmbit públic com en el privat, ha assenyalat Nomen. D'aquesta manera, si en el cas de les administracions el període passaria dels 90 als 45 dies, pel que fa a les empreses privades s'establiria un termini de 60 dies, ha explicat el líder d'ApC.

Així mateix, ha explicat que s'ha de fer "un acord amb la banca" perquè, un cop aquestes factures tinguin la conformitat del Govern, les accepti "com paper per ser descomptat amb la garantia de l'Estat". D'aquesta manera, ha assegurat Nomen, les empreses "es podran beneficiar de línies de descompte d'aquest paper a tipus d'interès privilegiat perquè tenen el risc de l'Estat".

Això permetria que abans que el Govern abonés els diners al banc per fer efectiu el pagament al proveïdor en el termini dels 45 dies, l'empresari ja pogués aconseguir els diners per avançat.

Nomen ha dit que les propostes presentades fins aquest diumenge serveixen per posar les bases a la reactivació econòmica i, en aquest punt, ha volgut subratllar que, "la prioritat" d'ApC quan es comencin a recollir els beneficis de les mesures proposades seran les "polítiques socials". En aquest sentit, ha afirmat que les pensions a Andorra "són una vergonya" i que vol posar solució a aquesta qüestió de forma prioritària.

A partir de dilluns ApC vol proposar el seu pla per al finançament d'infraestructures per valor de 200 a 300 milions d'euros en els propers anys. Nomen també ha avançat que presentarà una proposta d'infraestructura turística al voltant de l'oci que en aquests moments no es pot fer a Andorra i que caldrà un canvi legislatiu per a permetre-ho.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT