La tricolor es queda a només dos dits de sumar el primer punt

• Òscar no arriba a una centrada per centímetres en el descompte després de dominar en la segona part
IVÁN MOURE

Vittek intenta passar amb la pilota entre Manolo i Ayala, ahir en la primera part de l'Andorra-Eslovàquia. Foto: ÀLEX LARA

Aquesta vegada Andorra va estar molt, molt a prop, de protagonitzar una sorpresa majúscula en el cinquè partit del Preeuropeu davant Eslovàquia. Van faltar només dos dits perquè Òscar rematés de cap i a plaer una pilota en el descompte que hauria suposat l'empat. No va arribar-hi i al final 0-1, el millor resultat de l'era Koldo i de nou, imatge sensacional de la tricolor.

Koldo va sorprendre amb un onze atípic, marcat per la suplència de Márcio Vieira a causa de la lesió al genoll en detriment de Marc Vales i per la primera titularitat en partit oficial d'Emili –com a parella de ball d'Ildefons Lima en l'eix de la defensa– amb l'absoluta.

Eslovàquia va trigar en trobar-se còmoda al terreny de joc perquè la pluja caiguda –només abans de l'inici– multiplicava la velocitat de la pilota a la gespa i Andorra, amb les piles carregades, pressionava a tres quarts de camp amb la línia defensiva molt avançada i provocava errades en la construcció del joc del combinat centreeuropeu, que no tenia espais per triangular.

TRES AVISOS I GOL / Però la qualitat es va acabar imposant a la rigurositat tàctica tricolor i al minut 9 va arribar el primer avís dels de Vladimir Weiss, amb una internada de Hamsik que no va trobar rematador; en la segona jugada Pekaric va recollir la pilota, va xuta al lateral de la xarxa i en la següent acció Vittek va protagonitzar una cavalcada des del mig del camp i amb la defensa tricolor descol·locada va deixar clavat Ilde i des de la frontal va xutar ras, fora per poc.

Era l'avantsala del gol visitant, que va arribar al minut 20. Eslovàquia començava a espabilar i en una nova internada per la banda dreta de Rubio, Vittek va centrar ras i Sebo, al primer pal, no va perdonar.

MORENO FA EL PRIMER XUT / L'Andorra de Koldo, tot i no estava sent tan descarada com en partits anteriors, encara havia de dir la seva i ho va fer al minut 34, mitjançant un xut des de la frontal de Moreno col ·locat al pal dret que va aturar el meta de l'Everton Mucha, no sense dificultats. La revenja, de Durica amb una falta d'uns 35 metres que va treure José Antonio amb problemes degut a la poca visibilitat que tenia.

A Eslovàquia li era insuficient el 0-1, va sortir en la segona part amb aires amenaçadors i en el primer minut va poder marcar en una doble ocasió, amb xut inicial d'Stoch que va refusar José Antonio i un segon de Vittek beneficiant-se del rebuig que va salvar Emili sota pals.

ANDORRA PASSA A DOMINAR / Una vegada salvat el sotrac inicial van arribar els millors minuts de la tricolor, pressionant ben a dalt i intentant guanyar metres a base de tocar; li va ser impossible donar feina a Mucha, però només al principi.

En plena expansió dels de Koldo el central Skrtel, incorporat a l'atac en una contra (minu 60), va xutar fora en encarar José Antonio però també va estar a punt d'empatar Marc Vales, amb una falta des del mig del camp que després del vot es va endiablar i Mucha va haver de refusar a còrner (17'). Instants després, al 21, Moreno va provar des de 35 metres, però va xutar desviat i al 23 Sebas, escorat dins de l'àrea, la va enviar a la cantonada.

Weiss va moure fitxa i va treure un davanter –Vittek– per donar entrada a un mig –Piroska– per tal de recuperar el control del partit. La segona ocasió amb cara i ulls dels eslovacs en la segona part la va protagonitzar Pekarik al minut 79, amb una centrada xut que José Antonio va treure quan entrava per l'escaire. Una oportunitat que no feia més que confirmar els problemes dels de Weiss per acostar-se a l'àrea tricolor.

I el que són les coses... La mundialista Eslovàquia va acabar demanant l'hora i fins i tot va respirar tranquil·la per un sàndvitx a dins de l'àrea que Skrtel i Durica van fer a Ilde, el qual va reclamar penal al minut 88. Després, en el temps afegit, va arribar la centrada de Moreno en el 92 a la qual Òscar no va arribar per dos dits, amb Mucha batut. Fins i tot la premsa eslovaca va cridar de pànic.

«SÍ, HEM PASSAT POR» / Els mitjans no van ser els únics. Weiss, ja en la roda de premsa posterior, va admetre: «Hem guanyat els punts que volíem però amb el 0-1 hem buscat el segon gol, no ha arribat i en la segona part Andorra ha estat perillosa. Sí, hem tingut por pel resultat».

«TOTS HEM REMATAT AMB ÒSCAR» / De la seva banda Koldo va destacar: «Quan hem cregut en nosaltres s'ha vist un canvi important. M'he sentit competint i això és molt important si és contra una selecció mundialista com ho és Eslovàquia». Sobre la ocasió d'Òscar en el descompte va reconèixer: «Tots els de la banqueta vam intentar rematar amb ell» i sobre el penal: «No crec que fos».