PUBLICITAT

Nomen vol establir condicions «clares i definides» per als préstecs bancaris

  • El candidat diu que els diners «alliberats» a la banca han de servir per obrir línies de crèdit
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Per Andorra pel Canvi és «fonamental» que la concessió o no d'un crèdit bancari sigui previsible per «al bon funcionament de l'economia». Segons va manifestar el candidat a cap de Govern per a la plataforma, Eusebi Nomen, «no hi ha res que freni més l'activitat de l'economia que la imprevisió». Quan es tarda en obtenir resposta en demanar un crèdit, és fàcil que el demandant acabi desistint de la idea i el projecte no acabi tirant endavant, segons va exposar el candidat. Per això considera important establir «condicions clares i definides» per a l'atorgament de préstecs.

Nomen va posar alguns exemples. Si un ciutadà demana un crèdit per comprar-se un cotxe i disposa del 50% de l'import –és a dir, només necessita la meitat dels diners que val el vehicle– i té un salari determinat, que no dubti que el banc li concedirà. Un altre exemple és per demanar una hipoteca, també s'hauria d'acreditar un salari i els diners corresponents al 30% del preu de l'habitatge. «O els percentatges que es determinin», va deixar la porta oberta a la negociació. Igual passaria per als empresaris, i «sempre que clarament» els diners prestats vagin a «l'economia productiva».

D'aquesta manera es reactivaria el consum i l'activitat empresarial, i per tant també l'economia. En resum, es tracta de «fer previsible el resultat» de la demanda de crèdit i «eliminar la incògnita que frena l'economia», segons el candidat d'ApC.

Convertir el deute / Aquesta mesura es complementaria amb l'alliberament dels bancs andorrans del deute de l'Estat. És a dir, «utilitzar els diners, els centenars de milions que el Govern té bloquejats, per obrir línies de finançament per al consum i les empreses».

En aquest sentit, Nomen va criticar que els 250 milions que el Govern ha alliberat –100 milions d'euros provinents de l'emissió de lletres del tresor i els 150 milions del préstec firmat amb Crédit Agricole–, i que la banca andorrana ja no ha d'assumir, «no han recirculat». Així, de moment «comencem a treballar amb aquests diners», va manifestar Nomen. El candidat a cap de Govern considera que aquests diners haurien de servir per no seguir amb la restricció a l'accés al crèdit actual, ja que suposen un «incentiu per la banca»: els diners s'alliberen a un tipus d'interès fixat en l'euribor més 0,25 punts, segons va apuntar Nomen, i les entitats financeres poden prestar-los rebent un interès de l'euribor més cinc o sis o set punts «o elque sigui». Per a la banca, va afegir, «tenir diners prestats a euríbor més 0,25 és com tenir un impost encobert perquè està deixant diners per sota dels nivells de mercat».

Ambdues mesures passarien per arribar a un acord amb l'Associació de Bancs Andorrans (ABA), segons el candidat, que pensa que «és el que ha de fer un govern: dinamitzar uns consensos». És una funció d'un govern que lidera economia».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT