PUBLICITAT

Pel futur dels joves del país

  • Nomen insisteix que cal reactivar l'economia per tenir recursos i així desenvolupar polítiques socials
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Eusebi Nomen conversa amb un ciutadà, ahir a l'inici de la reunió Foto: ÀLEX LARA

«Ho estem intentant fer perquè els joves tinguin futur, nosaltres ja estem acabats». Així va acabar la intervenció del candidat a cap de Govern d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, en la reunió de poble que es va celebrar a la pizzeria Roma, a l'Illa Carlemany. L'acte estava orientat als joves, tot i que de jovenalla no n'hi havia gaire. Una taula amb quatre nois amb els 18 anys recent complerts i el fill d'alguna parella que acompanyava els pares.

En una trobada amb els joves que ApC havia organitzat amb anterioritat, aquests van expressar al candidat les seves preocupacions, centrades en l'accés a l'esport i en «què serà de nosaltres?». Segons Nomen, els joves temen que el seu futur es trobi lluny d'Andorra per poder desenvolupar-se com a professionals, i d'aquí vindria la proposta per atreure empresaris emprenedors –gràcies a un permís d'immigració especial–, que inverteixin a Andorra. El candidat va tornar a repetir que aquests emprenedors desenvolupen projectes relacionats amb les tecnologies de la informació i la creació –cinema, música–, «d'alt valor afegit», i on els joves poden trobar oportunitat.

Pel que fa a l'esport, i a totes les polítiques de caràcter més social, Nomen va exposar que «la voluntat tothom la té», però que calen els recursos. Per això va insistir en les diferents «solucions» que poc a poc van presentant. Són «totes d'aplicació immediata»: «el primer any les podem desplegar», va assegurar, i «la reactivació serà progressiva».

La reunió estava convocada per a les sis de la tarda. A aquella hora res feia pensar que el local s'acabés omplint. A mesura que passaven els minuts la idea que «potser sí que al final s'omplirà» anava agafant cos. A la mitja hora, els simpatitzants, militants i candidats van anar agafant posicions al menjador del restaurant i les taules es van acabar omplint. A mitges. «Petita trobada» va ser el qualificatiu que va fer servir Nomen per descriure l'acte, tot afegint que era un «dia complicat». Potser la pluja intermitent que va protagonitzar la jornada havia frenat alguns joves interessats en escoltar les propostes d'ApC. Era tarda de sofà, manta i pel·lícula: «tothom està mirant vídeos», va concloure.

Quan el candidat va arribar –amb força retard respecte l'hora de la convocatòria–, va anar conversant amb els ciutadans que s'havien aplegat a la reunió de poble d'Escaldes-Engordany, no necessàriament joves, però sí que va escollir la taula ocupada pels que ho eren més per pronunciar el seu discurs. Des d'allà va començar per marcar les diferències amb les altres formacions que concorren a les eleccions del proper 3 d'abril. «L'economia no pot suportar més impostos, i els altres volen augmentar la pressió fiscal». «Els altres volen cedir sobirania a canvi de res. Nosaltres no», i si s'ha de fer, doncs que sigui «a canvi d'alguna cosa que realment valgui la pena». A l'Administració, no es tracta de reduir-ne la dimensió. «Si continua polititzada, tindrem els mateixos mals de cap». Així, «nosaltres estem marcant una línia clara», va assegurar Nomen, tot evidenciant que la reactivació econòmica és el «punt fort» del seu programa: «donem la volta», i ja que les empreses «no volen venir», doncs fem que vinguin els emprenedors, que aquí l'impost sobre les rendes de les persones físiques és «gairebé nul», i això és un atractiu. Finalment, Nomen va avançar que la setmana vinent presentaran les seves propostes per infraestructures, on s'invertiran entre 250 i 300 milions d'euros, que es finançarien amb fons privats. Però aquesta «solució» ja la desglossarà quan sigui el moment.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT