PUBLICITAT

La Duana posa en marxa un certificat de 'tracte preferent' per a empreses

  • L'OEA permet poder gaudir de reducció de controls físics i documentals, a més de prioritat en el pas fronterer
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Vehicles i transportistes fan cua per entrar al país, a la frontera hispanoandorrana Foto: TONY LARA

Els empresaris andorrans, especialment aquells que es dediquen a l'importació i a l'exportació de serveis o de mercaderies, tenen a l'abast des d'aquesta setmana un nou servei destinat a millorar la seguretat, però també a facilitar el sovint carregós tràmit duaner. Es tracta del certificat d'Operador Econòmic Autoritzat (OEA), un certificat que concedeix a qui l'obté tracte preferencial i facilitat de gestió en el seu pas per les duanes.

Tal i com van explicar fonts del cos duaner, l'OEA permet al transportista o empresari gaudir d'una reducció dels controls físics i documentals que s'executen a la Duana, així com de prioritat en cas de saturació en la demanda tràmits o de cues. També permet el desduanament en un altre punt que el d'origen o destí. És a dir, i en resum, un servei de «tracte preferent i deferent», van definir des del cos.

Aquest certificat dóna, a més, «prestigi» als qui l'aconsegueixen, ja que té validesa a nivell internacional i per a tot tipus de duana, siguin per via terrestre, aèria o marítima. De fet, i tal i com van explicar des de la Duana, l'obtenció de l'OEA no és una tasca senzilla i requereix de l'acompliment de «requisits complexos», relacionats amb la seguretat de l'empresa i del transport de la mercaderia, amb un historial satisfactori de compliment dels requisits duaners, un sistema adequat de gestió dels registres comercials i solvència financera acreditada. Inspectors del propi cos duaner seran els encarregats de realitzar els controls pertinents també a les instal·lacions de les empreses.

L'OEA es pot sol·licitar des d'aquesta mateixa setmana. Els tràmits, en funció del grau de certificat que es vol assolir (Simplificacions duaneres; Seguretat i protecció; o Simplificacions i seguretat) poden allargar-se fins als sis mesos, van informar des del cos.

Homol·logació internacional / El certificat és fruit de la situació d'incertesa viscuda arran dels fets de l'11 de setembre del 2001 a Nova York. Com a conseqüència, van començar a executar-se diverses accions en l'àmbit duaner. La Comissió Europea va optar, entre d'altres legislacions, per la creació d'aquest certificat d'Operador Econòmic Autoritzat. Es tracta d'un servei que comença a estendre's i a prendre força arreu del món i que té molta incidència a països com Alemanya o el Japó. També a Espanya ja hi ha prop de 160 empreses que gaudeixen d'aquest certificat preferent.

Tenir l'OEA dóna a l'empresa la imatge externa «de que ets una persona seria, correcta, sense vinculacions amb el terrorisme o amb el blanqueig de diners», van exposar fonts de la Duana. A canvi, s'aconsegueix més facilitat i rapidesa en el tràmits duaners. En resum, menys controls i menys cues.

Per tal d'adherir-se a aquestes noves legislacions el Govern va procedir a la modificació del Codi de Duana, aprovat pel Consell General l'octubre de l'any passat. Fonts del cos duaner van informar que durant aquests dies ja hi ha un important nombre d'empreses del país que s'han interessat per la seva adquisició i que estan disposades a iniciar els tràmits corresponents.

Els beneficiats / Les empreses que poden assolir aquest grau d'operador econòmic «de confiança» són els fabricants, els exportadors, els transportistes, els expedidors, els representants duaners, els emmagatzemistes i els importadors. L'objectiu s'encara a facilitar el trànsit d'exportacions i importacions, però també a lluitar contra l'amenaça terrorista, col·laborar en la lluita contra el crim organitzat, així com defensar els ciutadans davant d'altres perills, com en l'àmbit de la protecció als consumidors o el medi ambient. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT