PUBLICITAT

Com atreure el talent i la inversió

  • Per obtenir el permís d'immigració per a ?vips' caldrà acreditar un «alt nivell adquisitiu» i un «dossier impecable de l'orgien dels fons»
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Nomen juga a petancar amb els padrins d'Escaldes-Engordany, ahir Foto: TONY LARA

«El mercat andorrà no és atractiu per a les empreses de fora». Però en canvi sí que ho pot ser per a les persones. Per als «grans emprenedors». Per això la candidatura d'Andorra pel Canvi, encapçalada per Eusebi Nomen, proposa obrir una nova «via d'immigració per a l'emprenedor». Un permís d'immigració per a vips. Amb aquest, Nomen entén que s'aconseguirà «atreure talent» i també la reactivació econòmica.

La idea és afavorir l'entrada a els emprenedors i a les seves fortunes, que establirien la seva seu al país i també durien els seus «equips de gestió». Per tant, seria una mesura «d'atracció de talent». Se'ls donaria els drets econòmics «des del primer dia», i així afavorir la inversió i el desenvolupament de noves idees i projectes. Cert que aquestes persones haurien d'acreditar un elevat nivell adquisitiu, com passa per exemple al Regne Unit, on per obtenir aquest permís que ara proposa ApC s'han d'acreditar cinc milions d'euros. El «requisit essencial» que es demanaria als emprenedors que volguessin establir-se al Principat «és un dossier impecable de l'origen dels fons». Es miraria, doncs, que fossin «emprenedors nobles i que generin riquesa». «És la immigració que tothom vol», va sentenciar ahir el candidat a cap de Govern per ApC, que pensa que amb la immigració actual –de qualificació baixa o mitjana, o de residents passius– «és difícil reactivar».

Nomen defensa que aquests emprenedors «es mouen en sectors d'alt valor afegit», com pot ser la tecnologia. Així, s'obririen oportunitats de treball i desenvolupament per als joves. De la mateixa manera, es generarien sinèrgies que afavoririen la reactivació dels «grans pilars» tradicionals de l'economia andorrana, com són la construcció –per cobrir les noves necessitats dels nouvinguts–, del comerç i del sector turístic en general, que segons Nomen es «dinamitzaria» amb la nova immigració, ja que «aquesta xarxa de residents creadors de valor econòmic genera una important activitat de viatges de negoci, congressos i reunions». En definitiva, «la creació d'empreses de qualitat permetrà increments de la massa salarial, reduint els dèficits de la CASS i eliminar els problemes actuals d'atur».

ApC assegura que afavorir la immigració d'emprenedors, donant-los més facilitats, «no és vist per l'Organització per a la Cooperació i Desenvolupament Econòmic (OCDE) com un exercici de competència fiscal deslleial», i per tant no ha de suposar «cap problema» amb la comunitat internacional.

La proposta es fonamenta amb la percepció que Andorra pot quedar «posicionada com un lloc atractiu per a grans emprenedors», ja que aquestes persones «busquen quatre coses que Andorra té». A saber: privacitat –dels nivells «més alts», segons Nomen–, qualitat de vida «excel·lent» –encara que «millorable»–, una baixa tributació per a les persones físiques i seguretat personal i jurídica –Andorra «no és un lloc exòtic» i la població és majoritàriament «benestant», i aquí «no es necessiten guardaespatlles ni cotxes blindats», va argumentar Nomen–.

Aquesta «solució» té «cost zero», segons argumenta Andorra pel Canvi en el seu programa, ja que «es tracta simplment de crear una marc legal».

Segons el mateix candidat a cap de Govern, tant la Confederació Empresarial Andorrana (CEA), com l'Empresa Familiar Andorrana (EFA), veurien «claríssima» la proposta d'ApC.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT