PUBLICITAT

Els Verds, contra els retalls de prestacions sanitàries

  • Aposten per una política de salut «transversal» que impliqui altres ministeris
R. M. S.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Antònia Escoda, Marta Escoda i Josep Mas, ahir a l'Hospital Nostra Senyora de Meritxell. Foto: TONY LARA

Els Verds d'Andorra aposten per una clara política sanitària en què no tenen cabuda les retallades en cap sentit. «La CASS és deficitària, però això passa a tots els països del món, i si hi ha un dèficit per a un Govern ha de ser de sanitat, i si no, que no es facin ponts ni carreteres». Així es va expressar la número dos Antònia Escoda ahir, que hi va afegir que la política de salut ha de ser «transversal», perquè «ha d'implicar altres ministeris a més del de Salut, com el d'Interior, el d'Esports i el de Treball».

Escoda va afirmar ahir que la cobertura sanitària no ha de patir cap retallada en cap sentit, i en això va incloure una aposta pels medicaments genèrics, perquè no hi hagi malbaratament de la medicació i que hi hagi un accés a medicines complementàries «regulades i reconegudes, cosa que no estan ara per la CASS».

Segons la número dos dels ecosocialistes, la política transversal per la que aposten els Verds passa per un treball de prevenció: «La prevenció no és despesa, és una inversió per tenir hàbits saludables i no tenir problemes». Per a Escoda, la política sanitària a Andorra «hauria de venir del ministeri», i no de la CASS o del SAAS. Per això va demanar màxima «transparència i participació de tots els actors».

RECONEIXEMENT DE MALALTIES / Per als Verds «cal reconèixer malalties com la fibromiàlgia i la síndrome de la fatiga crònica, i per això, entre altres coses, consideren important «incloure psicòlegs i podòlegs», els psicòlegs per exemple per casos escolars en què «ara et donen cita per d'aquí a un mes o mes i mig» perquè «a l'hospital no hi ha prou personal», i els podòlegs per l'afectació «a la gent gran».

Escoda va defensar també la cobertura de la CASS pels estudiants majors de 25 anys i va assenyalar que «el més just» és que es cotitzi a la seguretat social «per ingressos»: «Això no hauria de ser un problema».

AVORTAMENT I MORT DIGNA / La posició dels Verds pel que fa a l'avortament és que, primer, «ha d'haver un centre de planificació familiar, perquès és increïble que no hi hagi», i que s'ha de mirar perquè un de cada tres embarassos acaba en avortament. Tant el dret d'avortament com el de la mort digna són per als Verds «drets de poder escollir, i no obligacions».

Segons Escoda, s'ha d'apostar també pel treball de col·laboració «entre els treballadors liberals de la salut i els de la parapública».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT