PUBLICITAT

Nomen vol un Govern avalador de les noves actitats empresarials

  • ApC aposta per línies preferents d'accés al crèdit també amb una voluntat posterior recaptadora
CLARA GARNICA
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Bringué i Nomen durant la presentació de l'entrega 4 del programa, ahir enfront de la pensió Normandia Foto: ÀLEX LARA

Un Govern avalador, un Govern «emprenedor». Aquest és el perfil que el líder d'ApC, Eusebi Nomen, vol que agafi l'Executiu. Un perfil per a reincentivar l'economia empresarial del país i que s'emmarca en l'entrega número 4 del seu programa electoral anunciat ahir. Nomen aposta per la creació de línies preferents d'accés al crèdit avalades per l'Executiu.

Aquests crèdits han de facilitar la creació de noves activitats empresarials, siguin comercials o també relacionades amb noves infraestructures «turístiques, d'hotels, restaurants o d'oci nocturn», tal i com va exposar ahir el número 1 d'Andorra pel Canvi. Tenint en compte que l'Executiu en seria l'avalador, els empresaris podran obtenir una línia de crèdit preferent, a un interès de «l'euríbor més dos o tres punts», i no de «l'euríbor més cinc o set punts», les condicions que la banca ofereix actualment als empresaris que sol·liciten un préstec.

Nomen va explicar que els avals de l'Estat es finançaran sota una estructura de fons de garantia. I de fet, aquest seria el segon pas de la seva proposta per obrir l'accés al finançament. El líder d'ApC va exposar que es tracta d'utilitzar «els fons que s'alliberen del Govern, que avui en dia són préstecs que la banca li dóna, i amb l'alliberament d'aquest deute també s'obriran unes línies pera l'economia productiva, per al consum del ciutadà, per a la inversió en béns immobiliaris, automòbils i compres importants de les llars».

Nomen va voler deixar clar que amb la mesura presentada «l'Estat no farà de banc, només avalarà operacions sobre les quals qui prendria la decisió serien les institucions financeres»

Més recaptació / Amb tot, la mesura s'encara a facilitar l'aposta comercial i empresarial del país, però també té una segona vessant, pensant en la recaptació que suposaran aquestes noves operacions per les arques de l'estat. És per tant, també «una estructura recaptadora,» va exposar Nomen, que aportarà més ingressos en impostos com l'IMI o l'ISI, i que es revertiran de nou en l'empresariat per exemple, garantint aquestes línies preferents de crèdit.

Aquestes mesures, junt amb els altres plantejaments i propostes plantejades per Andorra pel Canvi des que va començar la campanya electoral, van ser exposades ahir al matí a als representants de la Cambra de Comerç. Durant la trobada, i segons va manifestar el propi partit, el president de la Cambra, Marc Pantebre, va encoratjar ApC a «mantenir la posició de valentia i, sobretot, d'equidistància respecte dels altres dos partits».

Un minutatge sense crítiques / El líder d'ApC també va voler referir-se ahir a les crítiques que han fet Demòcrates per Andorra respecte a la distribució dels minuts que RTVA dedica a cada partit en els seus informatius, i que segons el partit de Martí és preferent amb el PS. Nomen va manifestar que tothom «té dret a expressar les seves opinions, tot i que ja sabem de quin peu calça el Govern». En relació a la dedicació que la televisió pública fa a ApC, Nomen va mostrar-se «content» i fa agefir que un minut «més o menys és igual, sobretot si en els seus missatges hi posen palla; És millor anar al gra», va assegurar. H



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT