PUBLICITAT

El PS estudiarà com afrontar el problema de la doble nacionalitat

  • Es planteja buscar una solució que contempli la nacionalitat activa i la passiva per poder tenir les dues si una d'elles està inactiva
24032011-reunio
Els candidats socialdemòcrates Jaume Bartumeu i Pere López durant la reunió amb el Sindicat d’Empresaris Portuguesos d’Andorra (SEPA). Foto: ANA

La qüestió de la doble nacionalitat ha estat present durant la jornada d'aquest dijous a l'oficina del candidat socialdemòcrata Jaume Bartumeu, que després de reunir-se amb els representants del Sindicat d'Empresaris Portuguesos d'Andorra (SEPA) ha mostrat la seva preocupació per un problema que assegura que afecta a moltes persones, i que per tant "no podem tancar els ulls". Sobre com afrontar-ho, ha volgut ser prudent, i ha suggerit que s'hauria d'estudiar el que diu el conveni amb el Consell d'Europa i mirar si es pot trobar, per exemple, una solució que contempli la nacionalitat activa i la passiva per poder tenir les dues si una d'elles està inactiva.

Bartumeu i el candidat a la territorial de la Massana, Pere López, han manifestat la seva preocupació per la situació en que es troben alguns residents portuguesos, que no demanen la nacionalitat andorrana perquè no volen haver de renunciar a la portuguesa. Segons ha explicat Bartumeu, aquest és un fet habitual i per tant s'ha d'encarar.

Sobre la proposta que ha fet la candidata d'els Verds d'Andorra, Isabel Lozano, aquest dijous al matí de replantejar si es beneficiós o no per a Andorra que els residents hagin de renunciar a la seva nacionalitat per obtenir l'andorrana, el socialdemòcrata ha criticat que "parla des del desconeixement". Ha afegit que li agradaria saber si saben que per fer aquesta modificació cal canviar la Constitució.

Encara que no ha volgut descartar que es pogués fer una modificació de la Constitució, el cap de llista del PS ha recordat que el seu Govern "hem estat els primers en començar a obrir expedients a qui tenia dues nacionalitats". La proposta del seu partit, per tant, passa primer per estudiar la manera de trobar una solució que encaixi dins el conveni amb el Consell d'Europa, i encara que ha assegurat que cal analitzar-ho bé, una possibilitat seria establir alguna mesura per poder tenir dues nacionalitats si una d'elles està activa i l'altra inactiva.

Aquesta proposta seria útil sobretot per a aquelles persones que es troben amb grans dificultats per renunciar a la seva nacionalitat, com és el cas, segons ha indicat Bartumeu, dels argentins, cubans i marroquins, a qui el seu país no els admet les renúncies.

D'altra banda, els representants del SEPA també s'han interessat pel calendari d'elaboració dels convenis per evitar la doble imposició amb Espanya i amb Portugal. Bartumeu ha apuntat que aquests es podrien aconseguir amb una rapidesa raonable a partir de l'aprovació de l'IVA al Consell General, però que mentre amb Espanya i França les converses ja estan avançades, amb Portugal encara no s'ha tractat el tema més que en alguna conversa informal.

Ajudes humanitàries al Japó i Líbia
Jaume Bartumeu i el candidat de la territorial d'Andorra la Vella, Jan Cartes, també s'han reunit aquest dijous a la tarda amb representants de les ONG del Principat, i han parlat sobre les subvencions que atorga el Govern a aquestes entitats, que segons Bartumeu es mantindran en la mateixa proporció. El que sí que ha volgut anunciar Bartumeu és que en la sessió de Consell de Ministres d'aquest dimecres es van aprovar unes ajudes humanitàries "simbòliques" de 15.000 euros per a Líbia i d'una mica més de 30.000 per al Japó.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT