PUBLICITAT

La intenció de l'Observatori

  • Bomasa té previst en dos anys posar en funcionament un observatori astronòmic a Engolasters
P. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Imatge de com quedaria l'observatori astronòmic a Engolasters Foto: BOMOSA

La d'ahir no va ser cap inauguració, ni cap presentació de projecte. Ni molt menys. Va ser la signatura d'intencions d'un projecte que té com a finalitat la construcció d'un Observatori Astronòmic a Engolasters. Aquesta nova infraestructura que es vol estigui en funcionament en un parell d'any s'instal·larà a Engolasters en el terme protegit de la Vall del Madriu. Intencions i disseny es tenen. El que no es té clar són els recursos econòmics que hauran de costejar-los. El mateix administrador únic de la societat que ho construirà, Bomosa, Bonaventura Mora, va explicar ahir que té «uns problemes de finançament a resoldre», va dir.

A la foto d'ahir apareixia a més de Mora, la ministra de Cultura i Educació, Susanna Vela, i la cònsol d'Escaldes-Engordany, Montserrat Capdevila .

El lloc escollit se situa entre les parròquies amb més contaminació lumínica, Andorra la Vella i Escaldes. Aquesta elecció ha estat, segons va explicar Mora, per motius de proximitat que vol tenir aquest observatori amb les escoles, ja que la principal finalitat serà pedagògica i de divulgació. Tot i això, Mora també va explicar que tindrà un vessant d'investigació.

Aquest terreny cedit pel comú escaldenc serà d'ús temporal perquè s'emmarca dins d'una unitat d'actuació urbanística que en el moment que es desenvolupi “s'haurà d'actuar com si no hi fos”, segons va explicar Capdevila. Mora, però es va mostrar convençut de l'èxit que tindrà el nou referent astronòmic del país «perquè a més podem aconseguir altres sinergies culturals amb el comú escaldenc». Per la seva part, la cònsol escaldenca va qualificar l'Observatori com «un atractiu tant per a la parròquia com per al país».

L'edifici que haurà de respectar els criteris de protecció de l'entorn utilitzarà materials de baix impacte ambiental i «gran part de l'estructura es construirà per baix terra», va explicar Mora.

L'observatori tindrà 2 plantes amb una cúpula d'entre 4 i 5 metres de diàmetre que albergarà el telescopi. La cúpula tindrà moviments motoritzats i computeritzats coordinats amb el telescopi. Disposarà també d'una sala d'actes per a capacitat per a una trentena de persones.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT