PUBLICITAT

Nomen adverteix que PS i DA volen augmentar la pressió fiscal fins al 25%

  • El candidat pensa que Andorra "no necessita" recaptar més, sinó arribar a convenis de no doble imposició
  • ApC proposa limitar a un el nombre de càrrecs de confiança per ministeri
23032011- nomen
Eusebi Nomen ha estat el convidat d'avui dels Matins de l'Agència. Foto: ANA
El candidat d'Andorra pel Canvi (ApC) a cap de Govern, Eusebi Nomen, ha advertit aquest dimecres que tant el PS com DA estan d'acord en augmentar la pressió fiscal entre un 20 i un 25% i ha assenyalat que la seva formació s'hi oposa. Nomen, que protagonitza una nova sessió d'Els Matins de l'Agència patrocinats per RMS Gassó, ha afirmat que tant PS com DA proposen un augment de la pressió fiscal que convertiria Andorra "en l'únic país del món" on es fa. Per Nomen, en canvi, el que cal és transformar els impostos indirectes "en un impost directe per estimació indirecte".
Eusebi Nomen ha afirmat que observa "una diferència de visió molt clara" pel que fa a la qüestió impositiva amb les altres formacions. "El PS el que vol és recaptar més i per això posa impostos, és la seva visió, ho diu clarament, i no hi ha cap problema", ha assegurat Nomen. El que no entén "és el que fa DA" ja que, segons ha explicat, ha passat de no voler augmentar fins ara la pressió fiscal a assegurar que han calculat un augment de 50 o 70 milions d'euros més, fet que suposaria "un increment de la pressió fiscal d'un 20%".

Per part d'ApC, ha afirmat, es considera que "un augment de pressió fiscal en un moment de crisi et frena l'economia" i això és "la darrera cosa que Andorra necessita ara". Així doncs, Nomen ha dit que la seva formació presentarà "un programa molt clar de migració del model d'impostos indirectes per un d'impostos directes d'estimació indirecte però no es preveu augmentar la pressió fiscal". A banda, ha assenyalat que amb aquest nou model "tindrem el marc necessari per establir convenis de no doble imposició".

Sobre aquests convenis, ha assegurat que el Govern no pot establir ara per ara convenis de no doble imposició, malgrat que afirmi el contrari. "El que pots és començar a parlar però parlar d'establir convenis de no doble imposició quan Andorra no té un impost sobre les rendes salarials ni sobre les rendes mobiliàries és impossible perquè per llei tant Espanya com França t'exigeix que les tinguis per poder establir un conveni" d'aquestes característiques, ha apuntat.

Nomen diu que el que "no necessita" Andorra és "recaptar més" sinó establir convenis de no doble imposició que permetin "a les empreses intensives en creativitat poder exportar la seva tecnologia, serveis i activitats d'alt valor afegit". Segons Nomen, aquesta és una "diferència essencial" entre ApC, el PS i DA.

El líder d'ApC també ha apuntat que una altre aspecte que és necessari és "l'accés al crèdit". Segons ha comentat, les petites i mitjanes empreses tenen "una gran dificultat" per accedir al crèdit. Nomen ha afirmat que "els impostos que es paguen per a les majors activitats empresarials l'Estat els pot considerar com un ingrés nou que pot permetre cobrir la despesa d'un aval de l'Estat vers noves activitats, de forma que l'Estat ha d'usar els impostos generats per les noves activitats per avalar-les, per dinamitzar d'una vegada l'economia".

Pel que fa a infraestructures, Nomen ha dit a Els Matins de l'Agència que "a l'Estat se li han acabat les piles" perquè "no pot liderar més infraestructures en un termini llarg de temps" ja que "s'ha arribat a un sostre de capacitat". Ha comentat que fan falta noves infraestructures "energètiques, sanitàries, educatives, que es poden fer amb finançament privat". En conseqüència, ha avançat, ApC presentarà "una sèrie d'accions concretes que permetran unes inversions de fins a 350 milions en els pròxims tres anys començant de forma immediata".

D'altra banda, Nomen també ha parlat de turisme i ha dit que doblar el pressupost no soluciona res perquè el fonamental és tenir el producte "ben posicionat i segmentat". Ha afegit que per molt que s'augmenti el pressupost, si no es fa una bona comunicació i una "bona gestió de les emocions" no s'aconseguirà millorar la situació.
Limitar els càrrecs de confiança
El candidat a cap de Govern per Andorra pel Canvi (ApC) ha denunciat també que "als funcionaris se'ls demana que tinguin una militància i un color polític" i que s'ha d'acabar amb aquesta dinàmica perquè l'administració ha d'estar "al servei del ciutadà i no al servei del polític". En aquest sentit, ha proposat limitar el nombre de càrrecs de confiança que pugui col·locar cada nou govern a un per ministeri. D'altres mesures són professionalitzar la carrera del funcionari, i eliminar el GAdA "com a mecanisme de premi" per als funcionaris afins. Nomen ha afegit que es vol impulsar la mesura perquè els càrrecs de confiança "propicien els amiguismes i les corrupteles".

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT