PUBLICITAT

DA vol crear per una llei marc global per regular espais protegits

  • L'aposta pel medi ambient passa també per una pla d'embelliment amb consens comunal
CLARA GARNICA
SANT JULIÀ DE LÒRIA

Periodic
Montané i Garrallà arriben a la depuradora de Sant Julià per exposar les propostes sobre medi ambient. ahir Foto: TONY LARA

Demòcrates per Andorra va presentar ahir les seves propostes electorals en matèria de medi ambient. Ho va fer a la depuradora de Sant Julià, un escenari que, segons els números dos de la Massana i d'Encamp, Sofia Garrallà i Xavier Montané, mostra l'aposta de la candidatura pels projectes d'abast nacional on la conscienciació global prima sobre els enfocaments parroquials. En aquest sentit es basa un dels seus principals eixos mediambientals: la creació d'un marc legal per regular els espais naturals protegits de manera global.

Actualment la legislació de cada zona protegida es regula a nivell comunal, però l'aposta per un marc legal nacional ha de permetre «homogeneïtzar els criteris», va manifestar Montané, per tal de poder dotar de «consistència» la protecció dels parcs naturals. Aquesta legislació, però, ha de passar en un primer terme per l'acord i consens de tots els comuns, segons el número dos d'Encamp.

A banda d'aquest projecte, la potenciació de les polítiques de medi ambient del programa de Demòcrates per Andorra se centra també en l'impuls d'un Pla Nacional d'Embelliment. Aquest també caldria desenvolupar-se en coordinació amb els comuns, segons va exposar Garrallà, i hauria de centrar-se en «fomentar el paisatge com a bé turístic i cultural». La número dos de DA a la Massana va posar la parròquia d'Escaldes com a exemple de la tasca a seguir en matèria d'embelliment. Entre d'altres, les prioritats passarien per millorar la vegetació a les vores dels rius.

Finalment, Garrallà també va parlar de la reactivació de l'actual pla de sanejament, que data de l'any 1998, amb la construcció d'un col·lector entre Soldeu i Bordes d'Envalira, així com amb la cobertura de la part escaldenca del Pont dels Escalls, entre d'altres actuacions.

Garrallà i Montané van efectuar aquestes declaracions en el marc del Dia Mundial de l'aigua celebrat ahir. Una jornada que recorda la importància de «sensibilitzar i educar a les escoles sobre el fet de potenciar l'estalvi d'aquest recurs», va manifestar Garrallà. A més de l'educació a les escoles, Montané va exposar que la sensibilització s'ha d'introduir també a les empreses. Una sensibilització que ha de ser prioritària «abans que l'aplicació de sancions».

Paral·lelismes / En relació a la llei que vol impulsar DA per homogeneïtzar la legislació de tots els espais protegits, Montané va recalcar ahir que aquesta proposta no té a veure amb la llei d'impacte ambiental, en la qual ha estat treballant el partit socialdemòcrata durant els seus dos anys de mandat.

Amb tot, però, sí que existeix cert paral·lelisme amb la llei de patrimoni natural impulsada pel ministre de Medi Ambient, Vicenç Alay. Aquesta llei, en el seu desplegament, plantejava recollir aspectes com ara les competències del Govern i dels comuns a l'hora de fer complir la normativa relativa a la protecció dels parcs naturals.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT