PUBLICITAT

ApC vol crear una «finestreta única» on denunciar «corrupteles»

  • Nomen anuncia «tolerància zero» als amiguismes i les «xarxes de poder polític»
ÈLIA ORTS GARRI
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Eusebi Nomen i Meritxell Torra, ahir davant l'edifici Administratiu, atenen els mitjans de comunicació Foto: ANA / J.A.G.

La segona «solució» presentada per Andorra pel Canvi es basa en la creació d'una «finestreta única» on els ciutadans puguin denunciar «anònimament» qualsevol «indici o prova» de corruptela. Amb aquesta denúncia, la fiscalia hauria d'actuar d'ofici i engegar una «justícia exprés». Així, el candidat a cap de Govern per la plataforma, Eusebi Nomen, va defensar que cal seguir una política de «tolerància zero» dels «amiguismes i corrupteles».

Nomen va exposar que el distanciament del ciutadà vers la política és proporcional a la percepció d'amiguismes i corrupteles, i que a Andorra hi ha un «major distanciament». I això «és preocupant, perquè vol dir que hi ha corrupteles entre xarxes de poder». Pel candidat, la finestra única per recollir les denúncies ha de servir per acabar amb la «impunitat» de la què han gaudit de les «xarxes de poder polític», ja que el que es pretén amb aquesta oficina «anticorrupció» és simplificar els requisits administratius per presentar una denúncia en aquest àmbit i que la fiscalia actuï amb rapidesa.

En la presentació d'aquest punt, Nomen va argumentar que aquests amiguismes suposen un «sostre» per als petits i mitjans empresaris, a qui ApC vol «donar ales» amb aquesta proposta, ja que els és més difícil accedir a nombroses oportunitats. I també suposen un sostre per a la «majoria silenciosa», que sovint rep un tracte de «menysteniment» per par de l'Administració. Tot plegat deriva en una «decepció» d'aquest grup social, segons Nomen, que pensa que la finestreta «anticorrupció» contribuïrà al millor desenvolupament de les petites i mitjanes empreses.

El cap de llista d'ApC va aprofitar l'exposició de la segona «solució» inclosa en el seu programa «per entregues» per denunciar que «l'administració està polititzada» i que, segons ell, el Govern ha fet diverses contractacions «al marge de la llei» i també hauria incomplert la Llei de la funció pública. En aquest sentit, Nomen va afegir que el Partit Socialdemòcrata «no ha estat capaç de solucionar» la problemàtica de les xarxes de poder polític i els amiguismes, i que encara ho han fet «més obertament perquè pensaven que els era degut».

Dèficit pressupostari i inversió / Eusebi Nomen va aprofitar les preguntes dels periodistes per comentar l'anunci fet pel candidat del PS a la territorial de la Massana, Pere López, en relació al tancament de comptes de l'exercici 2010. López va presumir que s'havia tancat amb un dèficit d'uns 53 milions. Nomen va recordar que el ministre d'Economia i Finances en funcions ha passat «mesos» dient que no es podia generar més despesa pels «problemes» derivats de no tenir un pressupost aprovat. Així, va lamentar que «ara ho presenti com un èxit de gestió», ja que entén que si hi ha hagut un menor dèficit ha estat pel fet que hi ha hagut «un major control de la despesa» per part del Consell General. Pel cantó de les inversions, Nomen va aprofitar les preguntes que se li van plantejar durant la reunió de poble que va mantenir a Sant Julià de Lòria el vespre de dilluns per afirmarque «cal fer un calendari de prioritats d'execució d'obra pública», entre les que hi ha el túnel dels Dos Valires i el vial, «ja no de Sant Julià, sinó d'Andorra», tot afegint que «no té sentit gastar diners per portar tot el trànsit a la plaça Laurèdia».

Per altra banda, el candidat d'ApC va argumentar que l'actual obertura a la inversió estrangera «no funciona», ja que des que va entrar en vigor la llei ha vingut una seixantena d'empreses, segons els càlculs de Nomen, la meitat de les quals són plataformes d'internet. En la mateixa línia, va comentar que d'entitats del sistema financer i bancari n'ha arribat una –d'assessorament financer– i n'hi ha una altra que estaria a punt d'obrir. Tot plegat va dur el candidat a cap de Govern a manifestar que aquest camí d'obertura a societats «no és el de la reactivació econòmica».



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT