PUBLICITAT

Bartumeu assegura que el Govern ja ha treballat per prevenir la demanda d'un acord antifrau

  • L'Ecofin podria demanar que inclogui l'intercanvi automàtic de dades fiscals
22032011-bartumeu
 Un moment de la trobada entre el candidat a la reelecció com a cap de Govern pel PS, Jaume Bartumeu, amb els membres de la CEA. Foto: ANA
El candidat a la reelecció com a cap de Govern pel Partit Socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, ha parlat aquest dimarts de la possibilitat que el Consell d'Afers Econòmics i Financers de la Unió Europea (Ecofin) demani a Andorra un acord antifrau que inclogui l'intercanvi automàtic de dades fiscals. Ha informat que l'organisme presidit per Hongria ja ha començat les negociacions i podria demanar a San Marino, Andorra, Mònaco i Suïssa que el signessin, i per aquest motiu el Govern s'ha anat reunint amb representants d'aquests països, i que es podria escudar en la postura de Luxemburg i Àustria que no volen perdre les seves posicions i que per tant no acceptarien aquest tipus d'acords. Bartumeu ha fet aquestes explicacions en resposta a les declaracions del candidat d'Andorra pel Canvi, Eusebi Nomen, que parlava de l'entrada en vigor al 2014 d'una directiva que implicaria aquest intercanvi de dades automàtic, i Bartumeu ha avisat que la demanda de l'Ecofin podria ser prèvia a la directiva esmentada. D'altra banda, ha criticat que el que realment fa perillar el secret bancari són "declaracions tremendistes que generen alarmisme i incertesa".
El cap de llista del PS, Jaume Bartumeu, i la número dos, Rosa Gili, han assistit aquest dimarts al matí a l'esmorzar setmanal que organitzen amb la premsa, on han parlat de qüestions com l'intercanvi d'informació fiscal, la reducció del dèficit de l'Estat, l'aplicació dels impostos directes i el projecte de l'Arxiu Nacional, entre d'altres.

Eusebi Nomen va alertar aquest dilluns de la directiva europea que preveu l'intercanvi automàtic d'informació fiscal, que entraria en vigor al 2014. En resposta a aquestes declaracions, Jaume Bartumeu ha assegurat que el que realment atempta contra el secret bancari són "les declaracions tremendistes que generen alarmisme i incertesa". A més, en aquest sentit el candidat socialdemòcrata ha indicat que Hongria, des de la seva posició de presidència de la Unió Europea, "no vol esperar a aquesta directiva" i que el que vol és "forçar la negociació d'un acord antifrau que ja s'està negociant i que falta signar entre la Comissió Europea i Liechtenstein". Segons Bartumeu, Hongria voldria traslladar aquest acord "als països vinculats geogràficament i per matèria a la Unió Europea, és a dir, San Marino, Andorra, Mònaco i Suïssa", i que aquests podrien rebre la demanda per negociar l'acord abans que acabi la presidència hongaresa.

Bartumeu ha volgut deixar clar que el seu Govern ja ha previst aquestes qüestions i que per aquest motiu han mantingut diverses reunions amb representants dels països implicats. Ha indicat que la postura d'Àustria i Luxemburg serà decisiva perquè tenen places més importants, i que no estan disposats a renunciar-hi acceptant aquest pas, i que això "és el que ens està salvaguardant". El que ha volgut deixar clar Bartumeu és que el PS no està a favor de l'intercanvi de dades automàtic ja que es va assumir un compromís d'intecanvi d'informació a la demanda, que és el que demanava l'OCDE.

Durant l'esmorzar amb la premsa, el candidat socialdemòcrata també ha parlat de les dades anunciades aquest dilluns pel ministre d'Economia i Finances i candidat del PS a la territorial de la Massana, Pere López, sobre la reducció del dèficit de l'estat al 50%, i la reducció del nombre de funcionaris. Ha criticat que els membres d'altres partits els acusin d'ampliar l'Administració mentre que el que han fet és reduir-la, però ha deixat clar que això no vol dir que si s'han de cobrir vacants no ho faran. En la xerrada s'ha parlat també del projecte de l'Arxiu Nacional, que el PS defensa i del projecte d'UL als Horts del Riu.

Després de l'esmorzar amb la premsa, Bartumeu també s'ha reunit amb els representants de la Confederació Empresarial Andorrana, per parlar de les propostes del seu partit.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT