PUBLICITAT

López presumeix a la Massana d'haver retallat el dèficit un 50%

  • El ministre i candidat afirma que el nombre de funcionaris s'ha mantingut estable durant aquests 2 anys
IAGO ANDREU
LA MASSANA

Periodic
El president de la Cambra, Marc Pantebre, i Jaume Bartumeu encaixen les mans, ahir Foto: ANA / D. P.

Segons apunten les enquestes, els pronòstics de tota índole i allò que diuen els que tot ho saben, aquestes eleccions es juguen a la Massana. A d'altres parròquies hi ha dubtes i intrigues, però a cap com en aquesta. Als comicis del 2009, amb només dues llistes, els socialdemòcrates van retallar distàncies de manera dràstica amb la Coalició Reformista. Ara esperen fer el sorpasso i guanyar a la Massana el que –segons els sondejos– perdrien a Escaldes: la tan cobejada quarta parròquia que dóna –i pren– les claus de l'edifici administratiu de Prat de la Creu.

Per això ahir el candidat del PS a la Massana, el ministre d'Economia i Finances en funcions, Pere López, va ser el primer a posar la carn a la graella, una carn que els socialdemòcrates esperen servir a tots i cadascun dels àpats d'aquesta campanya electoral: dos anys de Govern del PS han retallat el dèficit en un 50% i han congelat –reduït lleugerament– el nombre d'empleats de l'administració general.

Segons les dades que López va fer públiques ahir durant la reunió de poble a la Massana, el dèficit del Govern es va situar l'any passat per sota els 53 milions d'euros, mentre que el 2009 havia estat de més de 116 milions, el 2008 de 99 milions, i el 2007 i 2006 al voltant dels 70 milions. Per al ministre en funcions i candidat massanenc la retallada del dèficit és mèrit dels socialdemòcrates i símbol de la bona gestió del PS: «2010 és el primer any en què ens podem fer responsables del dèficit, perquè el 2009 quan vam arribar al Govern el pressupost estava pràcticament tot executat», va dir López, que va recordar que en l'última dècada «el dèficit ha crescut de manera exponencial» i va atribuir a «la bona gestió» del PS el canvi de tendència. «La millor política d'endeutament és no generar-ne més», va afirmar; però d'aquesta fita, guanyi qui guanyi el 3-A, encara s'hi està molt lluny.

I si un cavall de batalla és el dèficit, l'altre és el dels funcionaris. Si Martí i els demòcrates fan tots els possibles per esvair les pors dels funcionaris quant a unes possibles dràstiques retallades, els socialdemòcrates malden per treure's de sobre una altra etiqueta: la de que un Govern de centreesquerra vol dir més dèficit i més funcionaris. Segons les dades que va fer públiques López ahir durant la reunió de poble a la Massana, el nombre d'empleats del Govern es va reduir en dos persones el 2009 i en quatre l'any passat. Tot plegat una reducció mínima, però que en qualsevol cas el PS pot vendre com una estabilització després d'increments que –sempre segons les xifres del ministre i candidat– van ser més que significatius: 66 nous empleats el 2008, 83 el 2007, 92 el 2006 i 108 el 2005. Amb aquestes xifres López presumia de bona gestió i, de passada, carregava una altra vegada contra l'herència dels 14 anys del PLA.

La reducció del dèficit i l'estabilització dels nombre d'empleats públics prometen ser dos dels leit motiv dels socialdemòcrates durant aquesta campanya electoral. També ahir els va utilitzar el candidat a la circumscripció d'Ordino, Franz Armengol, durant el debat televisat amb la candidata de DA, Meritxell Mateu.

119 per cent d'increment a la Massana / Que les eleccions continuïn jugant-se a les parròquies no vol dir que el discurs d'uns i altres estigui centrat al territori. De fet, cada cop més les reunions de poble són escenaris per desglossar i concretar el programa nacional, tant per als socialdemòcrates com per als demòcrates. Amb tot, ahir López va aprofitar per llançar algun dard contra el Comú massanenc, governat pels liberals durant els dos darrers mandats. Seguint amb la bateria de dades i de xifres –20 mesos al Ministeri d'Economia i Finances donen per molt– el candidat del PS va retreure al Comú que encapçala Josep Maria Camp haver incrementat en un 119% el nombre d'empleats entre el 2003 i l'any passat.

Després del de la Massana, els comuns que més han incrementat el personal aquests dos darrers mandats han estat els de Canillo i Ordino, amb un 43%. Dos Comuns tradicionalment governats pel centredreta, tal i com s'encarreguen de recordar els socialdemòcrates. I els dards també van arribar a Escaldes, per intentar desfer la immaculada imatge de Toni Martí com a bon gestor: el Comú escaldenc ha incrementat un 34% el personal en aquests dos mandats, mentre que els dos comuns socialdemòcrates –Encamp i Andorra la Vella– van registrar increments del 10% i el 25%. Amb tot –i aquí el PS ja hi passa més de puntetes– el Comú d'Escaldes és l'administració que més va retallar en personal l'any passat: un 10%. Les xifres, fins i tot per a un hàbil practicant de l'esgrima dialèctica com López, són sempre una arma de doble tall.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT