PUBLICITAT

DA vol «un gran pacte» per exonerar els tributs d'obertura de comerços

  • Martí creu que cal flexibilitzar els horaris, però sent estricte amb el Codi de Relacions Laborals
E. O. G.
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Antoni Martí i Vicenç Mateu, acompanyats del cap de premsa de DA, passegen ahir per l'avinguda Carlemany Foto: ANA / M. T.

Demòcrates per Andorra va insistir ahir amb la proposta d'un «gran pacte amb els comuns» per a l'exoneració dels tributs per a l'obertura de nous comerços. El candidat a cap de Govern de la formació, Toni Martí, va assegurar que les corporacions comunals «prefereixen» deixar d'ingressar aquests diners que no pas tenir locals tancats. Així, va reforçar la idea que cal donar facilitats al sector, ja que «el turisme i el comerç són dos pilars a protegir», a l'espera que apareguin «noves activitats» amb l'obertura a la inversió estrangera. Donant «facilitats perquè els locals s'omplin es generen llocs de treball», també, va afegir Martí.

Aquesta proposta va en consonància amb el pla d'embelliment general del país, ja que «els locals buits no hi ajuden», va manifestar el número dos de DA a la llista territorial d'Escaldes-Engordany, Vicenç Mateu, que va descartar establir un límit al preu dels lloguers –que ja l'ha anat regulant el mercat»–.

Alhora, per potenciar el comerç, la candidatura de la nova plataforma de centredreta entén que caldrà flexibilitzar els horaris comercials. Però serem «implacables» en el compliment «estricte» del Codi de Relacions Laborals, va advertir Martí, que pensa que juntament amb el desplegament de la Llei de llibertat sindical ha de contribuir a que no es repeteixin «problemàtiques innecessàries» com la que es va generar amb el decret d'horaris comercial que obligava al tancament de vuit tardes de diumenge.

Recuperar la il·lusió / Pel que fa a la llei del comerç, que una vegada més ha quedat al calaix i no s'ha aprovat, el candidat territorial va manifestar que aquesta hauria de regular «els aspectes que facin d'Andorra un lloc summament atractiu». Aquests elements, per Mateu, són l'oferta innovadora –amb productes que arriben abans a Andorra que als països veïns– i el diferencial de preu. En aquest punt, Mateu va animar els empresaris del país a millorar la gestió, crear centrals de compra, etcètera, tot recordant que no només comprant més barat es pot vendre més barat. Mateu va comentar en aquest àmbit que cal recuperar la «il·lusió» que generava Andorra pel fet que es trobaven les darreres novetats del mercat i a preus inferiors i així «recuperar l'espai perdut».

Per continuar il·lusionant el turisme, Mateu va llançar la idea de «fer un salt endavant» i oferir, tot aprofitant les noves tecnologies, aplicacions per a telèfons mòbils amb les ofertes que es poden trobar al país. Andorra té «la mida ideal per fer-ho», va valorar el candidat per Escaldes-Engordany. Des d'un altre vessant, Mateu va opinar que «es tracta que a Andorra passin coses, i que els centres siguin vius i dinàmics». En aquest sentit, va afirmar que tenen «l'obligació i voluntat» de recolzar les diferents associacions comercials.

D'altra banda, Mateu també va parlar de convertir les avingudes Meritxell i Carlemany en illa de vianants. En aquest punt, va considerar que «no hi ha la voluntat majoritària» per tirar endavant el projecte, i que serà a la campanya comunal quan s'haurà de plantejar de nou el debat. Així mateix, va advertir que, encara que en les zones de vianants s'ha demostrat un augment de l'activitat comercial, cal «vigilar que no beneficiï una part i perjudiqui el tot».

Reactivar l'ACU / Finalment, el candidat territorial va expressar la voluntat de reactivar l'Associació de Consumidors i Usuaris, una entitat que considera que «no podem permetre'ns no tenir». Així, va afegir que per vetllar per la bona atenció del comerç l'ACU seria suficient i compleix amb «rigor» la seva funció, pel que «no cal posar funcionaris» a fer el que ja fa el privat.


Per a més informació consulti l'edició en paper.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT