PUBLICITAT

El vot que fuig de la pressió dels polítics

  • 158 persones van utilitzar ahir el vot judicial per als comicis legislatius del 3 d'abril H Mesas ho va fer com a protesta per l'absència d'una urna al Pas
EL PERIÒDIC
ANDORRA LA VELLA

Periodic
La candidata suplent d'UP, Noèlia Mesas, ahir a la Batllia. Foto: UP

El vot judicial no para de créixer. Va ser ideat per facilitar el vot a aquelles persones absents durant la jornada electoral, podríem dir com a substitutiu del vot per correu implantat en altres països. Poc a poc i amb el pas dels temps s'ha convertit en l'alternativa a les urnes, en la drecera per evitar la molesta presència dels candidats polítics a peu d'urna, una tradició a l'andorrana que no agrada a molts votants per la pressió implícita que suposa.

Per això no estranyen les primeres dades del vot judicial, que va començar ahir. La Batllia va registrar ahir un total de 158 vots judicials, una xifra que és un 30% superior que el primer dia de vot a la Batllia de les eleccions del 2009. Per parròquies, es van dipositar tres vots de Canillo, 20 d'Encamp, set d'Ordino, 16 de la Massana, 62 d'Andorra la Vella, 19 de Sant Julià de Lòria, i 31 d'Escaldes-Engordany.

Tal com va informar a l'ANA l'oficial de presidència, Jaume Freixas, va ser una jornada sense cap incidència amb un degoteig molt tranquil de gent, i les hores de més afluència de votants es van concentrar al matí. Freixas va afegir que dia a dia s'anirà incrementant el nombre de votants, i que serà la setmana vinent quan hi hagi molta més activitat.

També va votar a la Batllia la candidata suplent de la llista d'Units pel Progrés i Demòcrates per Andorra, Noelia Mesas, que ahir va exercir aquest dilluns el seu dret.

En el seu cas, res té a veure aquesta presència de polítics desfilant per les meses electorals. Mesas va reivindicar la necessitat dels ciutadans del Pas de la Casa de disposar d'una urna electoral. La candidata suplent de DA a Encamp va manifestar que «ja que no es té massa en compte als gairebé 300 electors del Pas de la Casa, jo he decidit votar a la Batllia».

Mesas va assegurar que hi ha més ciutadans del Pas que opten per exercir el seu dret a vot a la Batllia ja que «tenint en compte que el Pas de la Casa està a uns 30 quilòmetres d'Encamp, encara que hi hagi un servei gratuït d'autobús per anar a votar, implica perdre un matí o una tarda i molts no ens ho podem permetre».

La candidata d'UP+DA va recordar que ja es va fer una petició formal, per carta, al Comú d'Encamp però que no hi va haver una resposta directa.

De fet, es tracta d'una reivindicació permanent en èpoques electorals. En els darrers comicis van ser els Vers, amb una forta implantació al Pas, els que van reclamar una urna al poblet encampadà.

En aquestes eleccions el debat ha tornat a sorgir, i ha provocat la picabaralla dialèctica entres els cònsols d'Encamp i de Canillo, que per un moment van oblidar les diferències pel terreny de Concòrdia.

És significatiu, en canvi, que els candidats nacionals han tingut un tracte especial amb el Pas durant l'enganxada de cartells.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT