PUBLICITAT

Nomen és partidari «d'aparcar» l'acord monetari amb la UE

  • ApC demana un tracte com el d'altres països que usen l'euro sense conveni
E. O. G.
ANDORRA LA VELLA

Periodic
Eusebi Nomen, a la dreta, en una reunió ahir amb el president de Càritas, Agustí Font Foto: TONY LARA

Andorra pel Canvi va presentar ahir la seva primera «solució», orientada a l'encaix amb la Unió Europea. La proposta passa per «aparcar» la signatura i ratificació de l'acord monetari fins a negociar juntament amb els altres petits estats europeus el seu encaix a la UE, tal i com entén el candidat a cap de Govern, Eusebi Nomen, que va proposar el cap d'unitat del Servei Europeu d'Acció Exterior, Gianlucca Grippa, durant la seva visita a Andorra. Per això, no hi ha d'haver «conflicte ni tensió» amb l'organisme supranacional, va defensar Nomen.

Segons ApC, primer s'hauria de treballar amb els altres petits estats –on a més de Mònaco i San Marino s'hauria d'incloure Kosovo i Montenegro,– per elaborar una proposta d'encaix comú per presentar a la UE. Un cop negociat aquest conveni, s'hauria de mirar com encaixa l'acord monetari.

Malgrat això, ApC no és partidària de l'acord monetari com està plantejat i deixaria en suspens la seva aprovació fins que s'hagin estudiat amb «rigorositat» les implicacions. En aquest punt, Nomen va assegurar que l'assumpció de les múltiples directives que comporta el text obliga a l'intercanvi d'informació fiscal «automàtic i espontani». El segon implica l'informar quan es sospita que el contribuent d'un altre país es pot estar beneficiant defraudant-lo fiscalment a «casa teva». El candidat també va assegurar que «desapareix totalment el secret bancari».

I abans d'aprovar l'acord, ApC també vol la seguretat que es podrà complir amb les obligacions assumides amb el text. En relació a això, Nomen va afirmar que hi ha estats més grans que no pas Andorra que no han adoptat l'euro per la seva incapacitat per assumir tot el cabal legislatiu que suposa, i per tant seria «temerari pensar que nosaltres ho podrem aplicar». I encara s'afegeix una altra condició per adoptar l'acord monetari: que «no comporti l'obligació d'acceptar totes les directives comunitàries futures», com ha fet Suïssa.

Nomen va reiterar la idea que «no es pot regalar sobirania a canvi de res», una línia de «cedir sobirania per integrar-se i la UE solucionarà els problemes d'Andorra» i que «interessa al Partit Socialdemòcrata». A més de criticar el PS, Nomen també va afegir que «no entenc que Demòcrates per Andorra ho comparteixi». En aquest punt, el candidat a cap de Govern es va mostrar «sorprès» pel fet que «després de la posició defensada pel grup reformista, diguin ara que estan disposats a signar l'acord». Així, va explicar que la presentació d'aquesta solució l'havien volgut fer a la porta de la Casa de la Vall ja que per aquesta «han entrat molts per defensar la sobirania», tot afegint que «ApC és l'únic que diu no a cedir sobirania».

D'altra banda, el candidat d'ApC va demanar que en les relacions amb la Unió Europea es fes valer la clàusula de nació més afavorida, inclosa en els acords de bon veïnatge. Així Nomen demana el mateix tracte que tenen Kosovo ·i Montenegro, que segons va afirmar no tenen «cap acord i utilitzen i encunyen» euros.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT