PUBLICITAT

Celina Mandicó: «L'objectiu prioritari per a nosaltres és la qualitat de vida de les persones»

  • «La qualitat de vida implica que la gent tingui una ocupació, que la gent pugui treballar i assoleixi un nivell adquisitiu»
  • «Ens hem unit persones amb sensibilitats diferents. La filosofia és de consens, de diàleg. Això es reflecteix en el programa»
EVA ARASA
CANILLO

Periodic
Foto:

Psicòloga de formació i responsable del programa d'escolarització amb suport de l'Escola Meritxell de professió, l'interès pels afers socials va conduir Celina Mandicó a la política, primer en l'àmbit comunal i, des del 2009, com a consellera general. Una responsabilitat a la qual va accedir com a candidata territorial: a les últimes eleccions, Mandicó va ser la número dos de Coalició Reformista (CR) a Canillo.

-¿Quina és la motivació que la va portar a la política?

-Vaig començar en política al Comú. Com a consellera de Comú, vaig ser responsable de tots els temes propis de l'àrea d'atenció social. De fet, vaig començar motivada pels afers socials i les necessitats que poden tenir els ciutadans, i també per trobar la manera de donar resposta a aquestes necessitats.

-¿Estem en un moment en què les polítiques socials són més importants que mai?

-El que és cert és que, amb la realitat econòmica i social que tenim, se'ns plantegen reptes més importants i les motivacions que em va portar inicialment a la política s'amplien. Hi ha una part social que està molt lligada a una situació econòmica que s'ha de reactivar. Per això s'han de fer polítiques molt valentes en aquest sentit, que ajudin a reactivar tot el turisme, el comerç…

-Des de Demòcrates per Andorra, i pels missatges d'aquests últims dies, sembla que prioritzeu una Llei d'atenció social.

-Hi ha un Pla nacional d'atenció social i hi ha diversos reglaments que s'han desplegat, però evidentment el que ens cal és un marc general que defineixi tots els serveis d'atenció social, els recursos assignats, la distribució de les competències entre comuns i Govern, etcètera. Això és una assignatura pendent. La Llei d'atenció social s'ha posat sobre la taula moltes vegades i, per les raons que sigui, aquesta iniciativa legislativa no ha arribat encara al Consell General.

-¿Quins objectius us fixeu com a candidatura que aspira a governar?

-L'objectiu prioritari és la qualitat de vida de les persones. Això no ho podem perdre de vista. I és evident que la qualitat de vida de les persones implica que la gent tingui una ocupació, que la gent pugui treballar i assoleixi un nivell adquisitiu que li permeti viure.

-¿I això com s'aconsegueix?

-Doncs per una banda, hi ha la reactivació econòmica. I aquí parlem del sector turístic, que ja sabem que és el sector clau de l'economia andorrana, i del comerç. D'altra banda, ens trobem col·lectius molt vulnerables que necessiten de polítiques socials. Un aspecte que també cal que treballem.

-¿És poc visible, la pobresa a Andorra?

-El que s'ha vist és que, amb aquesta crisi econòmica, l'índex de pobresa ha augmentat i, en aquest sentit, hi ha també la necessitat d'atendre aquests casos socials. Però la manera d'anar reduint aquest índex de pobresa és anar reactivant l'economia. En definitiva, es tracta que la gent pugui trobar el seu lloc i així pugui generar riquesa i assolir un bon nivell adquisitiu. Són coses que estan molt lligades.

-¿Quin missatge llanceu a la ciutadania?

-El missatge és molt clar. Ens hem unit persones amb sensibilitats diferents, opcions polítiques diferents, però amb un objectiu clar: treballar per Andorra, amb un programa orientat a les necessitats dels ciutadans.

-La candidatura es va configurar amb poc temps, amb gent amb diferents sensibilitats.

-La filosofia de la plataforma és una filosofia de consens, de diàleg, d'obertura… Això s'ha vist en el mateix procés d'elaboració del programa, on tothom hi ha aportat les seves idees, i hem arribat a configurar un programa que el que vol és donar solucions als problemes reals del país.

-¿És positiva aquesta heterogeneïtat en la procedència i les idees?

-A veure, hi ha diversitat, però dins d'una coherència política i això s'ha de tenir en compte. A partir d'aquí, sempre és molt més productiu que hi hagi aportacions que no siguin totes les mateixes. El que s'intenta és analitzar les propostes i veure quina encaixa millor davant dels problemes que presenta la realitat andorrana.

-¿Us veieu guanyadors?

-No anem confiats. Anem a fer la nostra campanya. Amb molta il·lusió, això sí. Ens engresca el projecte perquè és una manera diferent de veure la política i d'entendre la política. El que hem de fer és explicar el nostre programa perquè el ciutadà pugui entendre les nostres mesures i pugui veure el futur amb optimisme, i que hi ha mesures que poden ajudar a solucionar la situació que tenim actualment.

-¿Quins són els eixos principals del programa que presenteu?

-Els eixos principals són la reactivació del sector turístic i del comerç. En aquest àmbit es doblaran els recursos durant els dos primers anys de mandat –si es dóna el cas, és clar, que esperem que sí. També volem una Caixa de la Seguretat Social que sigui sostenible –ja veiem les dificultats que hi ha tant a la branca general com a la de jubilació– i unes finances públiques que tendeixin a l'equilibri. I, evidentment, desenvolupar polítiques socials perquè hi ha persones que estan passant situacions molt i molt difícils.

-¿Creu que la dedicació a la política, com a dona, li suposa un plus d'exigència o autoexigència?

-Em suposa el mateix nivell d'exigència que en l'àmbit professional. Certament, necessites els teus suports a nivell de la gent que t'envolta per poder desenvolupar totes aquestes activitats.

-¿S'hi veu molt de temps, en política?

-No he fet cap mena de projecció cap al futur en aquest sentit. Ara mateix estic en política perquè em sento motivada, i dedicaré tots els esforços per desenvolupar aquesta activitat el millor que pugui i el millor que sàpiga. A partir d'aquí, ja s'anirà veient. Més enllà de la política, he de dir que em sento realitzada tant a nivell professional com a nivell de la meva família.

-¿Quines són les seves expectatives per al 3 d'abril?

-M'agradaria arribar al 3 d'abril amb la sensació i el sentiment que realment s'ha entès el nostre plantejament polític i que hem pogut retornar la confiança i la il·lusió als ciutadans. A banda de la crisi econòmica, aquests dos últims anys hi ha hagut un escenari polític molt gris.


Per a més informació consulti l'edició en paper.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT