PUBLICITAT

Camp garanteix que Martí començarà l'Arxiu Nacional «aquesta legislatura»

  • Insisteix que el líder de DA només planteja ajornar dos anys el projecte; avui es firmen els convenis
A. L.
LA MASSANA

Periodic
Vista del la zona de les Palanques. El nou Arxiu s'aixecarà a l'esquerra de la fotografia Foto: TONY LARA

Exactament com ara fa dos anys. Ja ho dèiem 15 dies enrere ,quan el Ministeri de Cultura va avançar les línies mestres del futur Arxiu Nacional que –diuen– s'aixecarà un dia sota l'avinguda del Través, a la zona del camí de les Palanques de la Massana. Un equipament que costarà, ja saben, 18 milions d'euros. Exactament com ara fa dos anys, dèiem, perquè l'Arxiu va camí de convertir-se en un dels eixos de la campanya electoral, precisament per aquests 18 milions –més de la meitat del que havia de costar el Museu Gehry– en què el Govern el va pressupostar en na primera «previsió». Va ser apuntar-se l'Executiu Bartumeu el gol de l'Arxiu –amb la complicitat del cònsol de la Massana, el liberal Josep Maria Camp– i despertar-se en Toni Martí, cap de llista de Demòcrates per Andorra, un inusitat interès per aquest equipament.

D'entrada, Martí ja va plantejar la necessitat d'ajornar durant dos anys el projecte de l'Arxiu. Es va salvar les espatlles acompanyant l'ajornament de l'Arxiu amb l'anunci que doblaria la inversió en promoció turística a l'exterior. I aquest és el ferro roent al qual es va agafar ahir Camp. Segons el cònsol, els terminis amb els quals treballen el Comú i el Govern indiquen que «difícilment» es consumarà el traspàs a l'Executiu del terreny de les Palanques on anirà l'Arxiu «abans d'un any i mig». I també «difícilment» el Govern –sigui del color que sigui– podrà començar a construir-hi «abans de dos anys». «Per això es tracta d'un fals debat», diu Camp. Un fals debat que en qualsevol va abonar el mateix Martí, en anunciar un retard que no depenia de la seva voluntat sinó del calendari previsible. Sigui com vulgui, el cònsol assegura que, segons les converses mantingudes amb el candidat de DA, Martí «té interès a tirar endavant el projecte de l'Arxiu, en aquesta mateixa zona i aquesta mateixa legislatura. I no es farà enrere. Ho garanteixo».

Avui, dia de firmes / Camp tenia motius ahir per a l'optimisme: el comú va aprovar amb el vot a favor de l'oposició els convenis de cessió dels terrenys de la zona de les Palanques on s'aixecarà l'Arxiu. Dos convenis que avui mateix firmaran el cònsol i els nou propietaris de la unitat d'actuació, d'una banda, i –de l'alra– el cònsol i la ministra de Cultura. Segons els termes dels acords, els propietaris cedeixen un 18% de la unitat d'actuació: en total, un terreny de 2.050 metres quadrats de superfície, i es comprometen a elaborar en el termini de tres mesos el pla parcial de la unitat. El Govern, de la seva banda, s'obliga a executar «els treballs previs d'accés, urbanització, moviments de terres, explanació i condicionamentdel terreny», així com –atenció– començar la construcció de l'Arxiu en el termini de quatre anys des de la recepció del terreny. La data clau és, doncs, aquesta de la recepció, que el cònsol –ja s'ha dit– va advertir ahir que es podria demorar fins a un any i migs. Així que ens n'anem, en el pitjor dels casos, al 2017, fora ja de la pròxima legislatura.

El compte enrere comença avui, per tant, amb la firma dels convenis. Però vistos els antecedents convindria no deixar-se endur per l'entusiasme: com el mateix Camp recordava ahir, es tracta de la tercera parcel·la que el Comú posa a disposició del Govern per construir-hi l'Arxiu Nacional en els últims cinc anys –els anteriors, ho recordaran, van ser un terreny davant de l'Escola Andorrana, i el paratge de les Molleres–, i del segon conveni de cessió que es firma en aquets mateix període. I Martí ja hi ha dit la seva: d'entrada, dos anys de moratòria. Així que Camp farà bé de mullar el seu optimisme amb una punta d'escepticisme.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT