PUBLICITAT

Nomen proposa aparcar l'aprovació de l'acord monetari

  • ApC aposta per treballar amb els altres petits estats un encaix comú amb la Unió Europea
  • El candidat considera que hi ha un tracte desigual, ja que estats com Kosovo o Montenegro també fan servir l'euro sense negociació amb la UE
21032011nomen
Eusebi Nomen i Josep Maria Bringué a l'entrada de la Casa de la Vall. Foto: ANA / J. A. G.
El candidat a cap de Govern d'Andorra pel Canvi (ApC), Eusebi Nomen, ha proposat aquest dilluns aparcar l'acord monetari per posar-se a treballar "immediatament" amb la resta de petits estats d'Europa amb l'objectiu de cercar "un punt de trobada comú" que posi solució a l'encaix d'aquest conjunt de països amb la Unió Europea (UE). Ha acusat al PS de 'tirar pel dret' en la signatura de l'acord monetari per una qüestió "d'interès partidista" i ha mostrat la seva "sorpresa" pel canvi d'opinió al respecte d'exmembres de Coalició Reformista (CR) que ara es presenten amb Demòcrates per Andorra (DA). Per Nomen la negociació amb la UE no es pot fer "regalant la sobirania legislativa en matèria bancària i financera" i ha assegurat que les directives que s'hauran d'assumir després de l'acord negociat pel PS condueixen a la "desaparició total del secret bancari", a banda que planteja una relació més desfavorable amb la UE de la que ja tenen petits estats com Kosovo o Montenegro, que poden usar i encunyar euros sense la signatura de cap acord monetari ni atendre a les obligacions que aquest comporta.
Nomen ha dit que "Andorra no pot regalar la seva sobirania legislativa en matèria bancària i financera a canvi de res" i que el Principat "no pot negociar" de la manera que ho ha fet Jaume Bartumeu. Segons ha manifestat, el país "té un valor molt important en la seva sobirania bancària i financera" de manera que ApC considera que "si s'ha de negociar, ha de ser a canvi d'alguna cosa i després d'entendre perfectament què implica cadascuna de les directives que s'han d'incorporar".

En aquest sentit, ha recordat Nomen, l'acord monetari suposarà l'assumpció de noves directives cada any i algunes obligaran en el futur a "fer l'intercanvi d'informació fiscal automàtic i també l'intercanvi d'informació espontani". Ha explicat que aquestes directives impliquen que "si saps que hi ha alguna pràctica que pot beneficiar a un contribuent d'un altre país ho has de comunicar".

Davant d'aquest fet, ha advertit Nomen, "el que nosaltres diem és que no es pot parlar amb aquesta lleugeresa de que se signarà i ratificarà l'acord monetari sense haver estudiat exactament totes les directives, quines són les implicacions i haver obtingut alguna cosa a canvi d'aquesta cessió de sobirania". Així mateix, ha reiterat que "la cessió de sobirania no se cedeix mai i, si se cedeix, és a canvi d'alguna cosa, no se cedeix a canvi de res com plantegen tant el PS com DA".

Crítiques a DA
Nomen s'ha aturat especialment a comentar la posició de DA en aquest assumpte. "Per nosaltres ha estat una sorpresa que DA, després de la posició que va tenir CR al llarg de la legislatura digui ara que estan disposats a signar i rubricar l'acord monetari". Ha dit que aquest canvi de parer "és totalment incoherent amb la posició que han portat fins al dia d'avui". Nomen ha afegit que ApC "és l'única opció que diu no a la negociació amb la UE tal i com s'està plantejant, no a la cessió de sobirania gratuïta i no a la cessió de sobirania per interessos de partit".

És per això que la seva proposta es basa en treballar amb tots els petits estats de la UE. "El que no pot ser és que només agafem el model de Mònaco, que tots sabem la relació que té amb França o el de San Marino, que tots sabem la relació que té amb Itàlia", ha indicat. "Hem de mirar també la forma de relacionar-se d'estats com Liechtenstein o Montenegro, que no tenen cap acord amb la UE per usar l'euro i en canvi l'utilitzen lliurement i fins i tot n'encunyen euros", fet que suposa que tindrien un tracte més favorable.

Nomen ha recordat que Andorra té acords de bon veïnatge amb països estats membre de la UE pels quals "es respecta que sempre tindrem el tractament de nació més afavorida, que no tindrem tractaments desfavorables" i, en aquest sentit, ha afegit que "la negociació nosaltres sempre la plantegem respectant aquest principi de nació més afavorida i no pot fer-se d'altra forma".

Assumpció automàtica de directives
Així mateix, ha assenyalat que Andorra no es pot plantejar l'assumpció automàtica de directives de la UE perquè es tracta d'un organisme pensat per a grans estats i no petits països com el Principat. Assumir aquestes obligacions, ha dit el candidat d'ApC, resultaria molt costós i complex. En aquest sentit, ha recordat que divuit estats membres de la UE no han pogut adoptar l'euro precisament "per la incapacitat de complir amb tota la normativa".

Eusebi Nomen ha fet referència també a la delicada situació que passa la UE en aquests moments amb un escenari de guerra amb Líbia a la Mediterrània i a la inestabilitat de l'euro. "Amb escenaris com aquest un ha de tenir les màximes cauteles", ha advertit.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT