PUBLICITAT

Els partits busquen el vot en les eleccions generals més obertes

  • Bartumeu i Martí aprofiten el primer dia de campanya per demanar el suport de la majoria social
Periodic
Bartumeu i Martí fan una encaixada de mans, ahir.. Foto: TONY LARA
JOAN RAMON BAIGES
ESCALDES-ENGORDANY

La cursa ja ha començat i la meta és el 3'abril, quan parlaran les urnes i de forma incontestable. Hi ha dos corredors de fons,els més bregats i que aspiren al primer lloc del podi. Probablement es tracta de les eleccions més equilibrades, imprevisibles i obertes després de l'era Forné de majoria absoluta liberal. L'incombustible líder socialdemòcrata, Jaume Bartumeu, aspira a reeditar la victòria de fa dos anys sense bloqueig al Consell General i amb les mans lliures. El PS ja no és l'alternativa, sinó un valor actual i de futur (AraFutur) que vol trencar de manera definitiva el clixé de l'Andorra conservadora i de dretes. «Estem convençuts que la ciutadania no vol tornar enrere», va dir ahir mentre enganxava cartells a Sant Julià de Lòria. I va ser en el feu més liberal on Bartumeu va tornar a recordar «el caciquisme polític i econòmic del país» que, segons ell, ha estat el protagonista de la mort avançada de la legislatura.

Martí és sens dubte el contrincant menys desitjat per la compacta i sòlida maquinària socialdemòcrata, i alhora el més cobejat per liberals, reformistes, centristes, exPS i parroquialistes per desallotjar l'esquerra del poder. La seva gran carta de presentació és l'enorme popularitat que ha atresorat en poc més de set anys de gestió al Comú d'Escaldes-Engordany. L'eterna alternativa ha donat un pas al front, i en un plis plas l'excònsol ha estat capaç de confeccionar unes candidatures que s'han convertit en la bandera del centre-dreta en aquest combat electoral i que, com el PS, també s'erigeix en representant «d'una majoria social del país», com va afirmar ahir Martí a la capital.

L'atzar de l'enganxada va fer coincidir ahir Bartumeu i Martí a Encamp, una parròquia clau que segons el sondeig del CRES s'inclina per aquest gentleman de la política que és Francesc Rodríguez. Els dos líders no van poder evitar la salutació. Va ser una encaixada freda dins de l'escalfor de la primera jornada d'una campanya que de forma oficiosa fa molts dies que està en marxa.

Potser aquest gèlid encontre casual va estar motivat en part perquè a pocs metres s'hi trobava Eusebi Nomen, qui vol desmentir una altra vegada les enquestes per continuar fustigant amb el seu discurs demolidor els rivals polítics al Consell General. I per sí algú tenia dubtes ho va deixar clar el candidat d'ApC: «En cap circumstància ni escenari donaré suport a Bartumeu». A DA no li fa falta frases ni gestos, la presència d'APC és per si sola el principal perill que pot allunyar la coalició de Martí del triomf. I els verds també es vesteixen de renovació perquè no «tornin els mateixos. Però per molta renovació hi ha coses que no canvien: la clau de la victòria continua estant en les parròquies. Quatre és el número màgic.





Per a més informació consulti l'edició en paper.

Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT