PUBLICITAT

Els camps de neu estan «molt adaptats» per acollir discapacitats

  • Les estacions disposen de personal format per atendre persones amb mobilitat reduïda i invidents
ÈLIA ORTS GARRI
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Carlos A. de Jesús acompanya Fernanda Pinto, mentre Íñigo Rodríguez fa de guia a Toni Fernández, dissabte a Grandvalira. Foto: TONY LARA

Les estacions d'esquí del país estan «molt adaptades» i preparades per acollir esquiadors amb diferents discapacitats. El coordinador de la Federació Andorrana d'Esports per a Minusvàlids (Fadem), Carlos A. de Jesús, considera que a més fan un «esforç enorme per fer sentir-nos un esquiador més», un «sobreesforç perquè tot sigui més normal» que des de la Fadem es valora i s'agraeix. Els treballadors de les pròpies estacions alenteixen els remuntadors, si cal, per fer més fàcil i còmode pujar-hi i baixar-ne. En aquest sentit, les estacions demanen que s'avisi el personal d'explotació per tal de facilitar-los les maniobres. «En l'àmbit de l'esquí, sempre he trobat molta ajuda», assegura Toni Fernández, un jove esquiador invident.

Els diferents sectors de cada una de les estacions disposen d'accessos adaptats per a les persones amb mobilitat reduïda, així com places d'aparcament reservades per a elles. La majoria dels edificis de serveis també són transitables amb cadira de rodes. En el cas de Vallnord, a més, es disposa d'una cadira per esquiar en qualsevol dels tres sectors del domini. Així mateix, a Arcalís hi ha fins a quatre monitors amb una formació especialitzada i complementària per donar classes a persones amb deficiències en la visió, total o parcial, i a persones amb cadira de rodes. A Arinsal n'hi ha dos monitors per a atendre minusvàlids, i un altre titulat per a ensenyar a esquiar a persones amb deficiències mentals. Al sector de Pal també hi ha dos monitors titulats per donar classes a persones amb mobilitat reduïda. A Grandvalira també hi ha monitors d'esquí especialitzats en l'ensenyament i l'entrenament d'esquiadors discapacitats, amb malalties o sensibilitats especials. Els centres d'escola d'esquí i snowboard tenen material disponible per a paraplègics i tetraplègics, gratuït en les classes. Així mateix, els monitors estan qualificats i donen classes en progressió normal amb atenció especial per a infants amb malalties com la leucèmia, amb deficiències auditives i de parla, amputacions o síndrome de Down. També hi ha un monitor preparat i amb experiència per atendre sordmuts.

S'ha d'afegir que també disposen de facilitats en la compra del forfet. Per a minusvalies d'un 30% o superiors reben un descompte del 20%, per a invidents o minusvalies del 100%, es paga el forfet sencer, però no l'acompanyant, que és obligatori.

 



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT