PUBLICITAT

Arriba el negoci de la numismàtica

  • Els experts ho tenen clar cara la futura encunyació d'euros andorrans: com menys es destinin a la circulació i més al col·leccionisme millor
  • Les monedes d'estats com el Vaticà arriben a multiplicar pel 1.000 el seu valor real
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
El portal de venda Ebay ofereix monedes del Pruincipat per a comprar i per a ser subastades. Foto: EL PERIÒDIC

S'ha parlat àmpliament de la importància de la signatura de l'acord monetari amb la Unió Europea. S'ha analitzat des de tots els punts de vista, s'ha defensat, s'ha criticat, i recentment s'usa com a arma política, també com a promesa electoral (tant entre defensors com entre retractors), cara les properes eleccions generals.

Però hi ha certs aspectes, potser més passats per alt, que també es plantegen interessants tant per l'Estat com per la pròpia ciutadania: el negoci de la numismàtica. No són paraules menors, tot i que pugui semblar-ho davant l'envergadura i grans tecnicismes que genera l'acord amb la UE, ja rubricat i pendent de ser ratificat pel nou Consell General.

De fet, experts en la matèria com l'economista Jordi Alcobé, recalca de la importància de pressionar el màxim possible per tal d'augmentar la quota proporcional d'euros andorrans que es destinaran a la col·lecció. Segons l'acord actual, dels 2,3 milions d'euros que encunyarà el Principat a partir del 2013, un 80% serà per a ús corrent i un 20% serà destinat exclusivament per al sector del col·leccionisme.

En la numismàtica hi ha el negoci, i parlant d'euros nous, de petits estats, encara més. Països com San Marino, Mònaco i el Vaticà ho han pogut comprovar de primera mà. Al tractar-se de tirades curtes en relació amb els grans països europeus, el seu valor cotitza a l'alça. I molt.

Pocs mesos després de posar-se en circulació, a la primera meitat d'aquesta dècada del 2000, el seu valor ja estava multiplicat per 400 en algunes sèries. I aquests preus han seguit pujant. Només cal accedir al portal de venda d'Ebay per comprovar-ho. Els preus d'euros del Vaticà se situen prop dels 600 euros. I hi ha casos especials, sèries enfundades amb or i plata, que pugen «fins als 1.400 euros» segons va assegurar Alcobé en una recent conferència realitzada a l'Empresa Familiar Andorrana. És a dir, el seu preu real multiplicat per més de 1.000. Aquests marges «repercuteixen positivament cap al Govern» exposa Alcobé, i també als propis ciutadans en el cas de vendes no oficials.

El Vaticà va tenir vista i no va voler desaprofitar aquest lucratiu negoci. En els seus tractes amb la UE va aconseguir ampliar el marge d'euros dedicats al col·leccionisme. La proporció del petit Estat papal és del 50% per a la circulació i del 50% per al col·leccionisme. La mateixa proporció a la que hauria d'aspirar Andorra en el seu intent de renegociar l'acord actual, segons apunta Alcobé.

Andorra a l'Ebay

Però no caldrà esperar al 2013 per veure com s'inicia el negoci de la numismàtica al Principat. A Ebay ja hi ha actualment monedes a la venda amb Andorra com a protagonista. Però evidentment no són euros, sinó diners. Per exemple, una col·lecció de diners del 1988, en reconeixement dels Jocs Olímpics de Barcelona, es poden adquirir pel mòdic preu de 28 euros més 3 euros i mig de costos d'enviament. O una sèrie de col·leccionista de diners d'Andorra del 2004 per una mica menys, 13 euros més 3 d'enviament.

També es pot adquirir un diner dedicat a la ficada al difunt Copríncep d'Andorra i Bisbe d'Urgell, Joan Martí Alanis, que data de 1986 (a la foto). Té un cost total de 10 euros, contant la despesa de l'enviament.

Un negoci, per tant, que comença a despuntar gràcies a les noves tecnologies, i que pot agafar magnituds importants a partir del 2013. I més si, per problemes amb els terminis o amb els requisits plantejats per la UE, Andorra no pot assolir l'acompliment de l'acord abans dels sis anys que els concedeixen els mandataris europeus. L'acord quedaria trencat. Llavors, el preu de les monedes d'euro andorranes encunyades fins llavors poden assolir uns valors difícils de calcular en l'actualitat.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT