PUBLICITAT

El Govern fa un avenç de 3 milions al mes per fer front a la branca general

  • L'Executiu fa una partida per dos mesos a la CASS, que ja ha esgotat les seves arques per malaltia aquest març
CLARA GARNICA
ESCALDES-ENGORDANY

Periodic
Una sala de consulta mèdica.
Foto: TONY LARA

Ja fa uns mesos que la Caixa Andorrana de la Seguretat Social ho ve anunciant, però el que fins ara era una alerta s'ha convertit en una realitat. La Seguretat Social ha esgotat les seves arques destinades a la branca de malaltia, encarregada de donar cobertura a tots els assalariats en temes de salut i d'atenció mèdica.

Davant aquesta situació el Govern s'ha posat mans a l'obra. Tal i com dicta la llei al respecte, i com ja s'havia compromès a fer (en el pressupost no aprovat del 2011 ja s'hi inclou un fons de 132 milions d'euros per fer front a la despesa anual de la branca general), ha assolit la gestió d'aquest apartat de la Seguretat Social. El president de la CASS, Josep Maria Beal, va informar que en la darrera reunió del consell d'administració de la parapública es va aprovar aquest avenç de fons governamental, que de moment «és de sis milions d'euros i per a dos mesos», va informar Beal. És a dir, l'Executiu ja està assolint des d'aquest mateix mes de març la despesa de la branca general de salut, a un cost de tres milions d'euros mensuals.

Amb tot, les previsions d'esgotament s'han escurçat, ja que la parapública, en un comunicat llançat a mitjans del mes de desembre passat, assegurava que aquesta situació de fi dels recursos existents es produiria entre els mesos d'abril i maig. Ja des d'aquell moment tant la pròpia CASS com el Ministeri de Salut, Benestar i Treball, van començar a treballar per tal d'allargar el més tard possible aquests terminis, així com per iniciar una tasca de reducció i optimització dels recursos sanitaris. Però de moment el primer objectiu no ha pogut ésser assolit. Des d'aquest mateix mes el Govern ja és el pagador dels costos de salut que genera la ciutadania.

entrega per terminis / Tenint en compte la situació actual al Consell General, amb unes eleccions pel camí i amb un pressupost per aquest 2011 que no ha estat aprovat, les partides del Govern es fan a terminis, tal i com va exposar Beal. De moment l'avenç és de dos mesos, i aquest es tornarà a activar un cop acabi aquest període amb un nou fons. El president de la CASS no es va mostrar, però, preocupat amb una possible tallada de l'aixeta des del Govern: «aquests diners han d'arribar sí o sí», va assegurar. De fet, així ho fa constar la llei al respecte.

Paral·lelament, la CASS ha creat una comissió delegada de seguiment de la sostenibilitat de la branca general, formada per cinc persones, i que ja fa mig any que funciona.



Per a més informació consulti l'edició en paper.



Comenta aquest article

PUBLICITAT
PUBLICITAT